Terhesség

Váratlan baby boom?

A Pfizer gyógyszergyártó cég honlapján videóüzenetben figyelmezteti az amerikai nőket, hogy egymillió doboz fogamzásgátló tabletta csomagolási hiba miatt hatástalan lehet, és vissza is hívja a hibás gyógyszereket.
2012. Február 03.

A gyártási folyamat során a placebotabletták helyét, amelyeket a menstruációs ciklus elején kell szedni, megcserélték az “aktív” fogamzásgátló tablettákéval. A placebo színe más, mint az aktív tablettáké, így a rossz sorrendet a fogyasztók vették észre, akik figyelmeztették a céget a problémára.

A videón és a Pfizer közleményében is az szerepel: megértik, hogy a hír aggodalommal tölt el sok olyan nőt, akik fogamzásgátlót szednek az Egyesült Államokban, és ígérik, minden fontos információt időben megosztanak a fogyasztókkal. A gyártó becslése szerint körülbelül harminc doboznyi készítmény lehet hibás, de a saját előírásaiknak megfelelően az egész tételt visszahívják – ez nagyjából egymillió doboznyit jelent. Akik szedtek az elmúlt hónapokban Lo-Ovralt vagy Norgestrelt, azoknak azt ajánlják, hogy konzultáljanak az orvosukkal – mondja a videóüzenetben Freda Lewis-Hall, a Pfizer ügyvezető alelnöke és főorvosa.

Magyarországon a tabletta nincs forgalomban, ezért a gyártó magyaroldalán nem is jelenik meg az üzenet, de a Youtube-on megnézheted az eredetit.