Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 28. | Frissítve: 2021. május 20.

Forrás: babaszoba.hu

Ki állítja ki? Mikor és kitől kapja meg a kismama? Miért olyan fontos a kiskönyv és mi szerepel benne? Összeszedtük, hogy mit kell tudni a terhes kiskönyvről.

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv

Az érvényes várandósgondozásról szóló protokoll alapján a terhesség megállapítása a szülész-nőgyógyász feladata (még akkor is, ha valaki bábai gondozást, azaz otthonszülést tervez és akkor is, ha a terhességét szülésznő is gondozhatja). Amikor felmerül a terhesség gyanúja, akkor szülész-nőgyógyász fogja megállapítani a terhesség meglétét, ezzel az igazolással kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, ő fogja kiadni a kiskönyvet.
A védőnőnek a terhesgondozási könyvben kell rögzíteni a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét és elérhetőségét is.
A terhességgel és a gondozással kapcsolatos történéseket kell dokumentálni a kiskönyvben mindazoknak a szakembereknek, akik részt vesznek a terhesgondozásban. Ahogy az Emmi- rendelet fogalmaz: a várandósgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a várandós választása esetén a szülésznő, valamint a várandós együttműködésén alapul.
Minden olyan eseménynek, vizsgálatnak, eredménynek, amely a terhességre és a várandós kismamára vonatkozik, szerepelnie kell a kiskönyvben. Így például az alapadatokon túl szerepelnie kell benne a vércsoportra, onkocitológiai vizsgálatra vonatkozó adat, amelyek a szülés szempontjából lesznek majd fontosak. De szerepel a kiskönyvben a családban előfordult fejlődési rendellenesség, öröklődő megbetegedésre, gyógyszerallergiára vonatkozó adatok is.
Az ultrahang vizsgálatok eredményei és trimeszterenkénti lebontásban az elvégzett szűrő-és laborvizsgálatok (vér, vizelet) eredményei is megtalálhatóak a könyvben. Ahogy a szülés várható időpontjának meghatározása, a vizsgálatok értékelése és az esetleges előző várandósságok száma, lefolyása, esetleges szövődményei.
És természetesen nem hiányozhatnak a várandósgondozásban részt vevők bejegyzései sem.
A kiskönyvvel jól dokumentálhatóan nyomon követhető mind a terhesség, mind az anya, mind a magzat állapota, jellemzői.
A terhes kiskönyvet minden tanácsadásra, vizsgálatra és a szülésre is magunkkal kell vinni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések