Terhesség

Várandósan is lóra ült a magyar Suttogó

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen és mennyi sport való a kismamának. Legtöbb esetben nyugodtan lehet mozogni a kilenc hónap alatt. De mi a helyzet a lovaglással?
2012. Február 28.

Pataky Kata négyéves kora óta lovagol. Bár adott volt, mégsem a lovassportot választotta, hanem az úszást – ötszörös magyar bajnok lett mellúszásban a 90-es években. A lovak azonban mindig fontos szerepet játszottak az életében, ezért 2007-ben úgy döntött, hogy a lovak erőszakmentes képzésével szeretne foglalkozni. Amerikába utazott, Monty Robertshez, a világhírű trénerhez, akit leginkább csak a Suttogóként szoktak emlegetni. Nála tanult és – hazánkban elsőként – szerezte meg az oktatói oklevelet. 2010-től a magyar Suttogóként oktatja a módszert.

– Amikor júliusban megtudtam, hogy babát várok – mondja –, akkor az volt az első kérdésem az orvosomhoz, hogy meddig lovagolhatok. Azt felelte, hogy ameddig jólesik. Nem tagadom, fellélegeztem, hiszen valami olyasmire számítottam, hogy „már a kérdés sem helyénvaló”. Végül abban maradtunk, hogy figyelek a testem jelzéseimre, semmi megerőltetőt nem végzek, és lovagolok.

Ahogy teltek a hetek, hónapok, rájöttem, hogy nincs ebben semmi változás. Mivel a szervezetem megszokta ezt a fajta fizikai igénybevételt, a várandósság ideje alatt sem jelentett plusz megterhelést.

Az első három hónapban kevesebbet ültem lóra, mert folyton fáradt voltam. Aztán jött a második harmad, én voltam a megtestesült energiabomba, és minden nehézség nélkül tudtam teljesíteni a napi lovaglásokat. A testem megnyugtatott: nem feszült a hasam, és nem éreztem semmilyen kellemetlen rázkódást lovaglások közben. A lovakat pedig jól megválogattam, fiatal, tapasztalatlan lóra nem ültem fel.

A lovak is megérzik

– Külön fejezet kezdődött, amikor a kisbabám mozogni kezdett. Megfigyeltem, hogy a kicsi teljesen megnyugodott, amikor lovak közelében voltam, akár a földön, akár a lóháton. De amint leültem pihenni, egyből elkezdte a mocorgást. Döbbenetes és egyben megható élmény, hogy a lovak is érzik a másállapotot. A lovak menekülő állatok, ezért pontosan fordítva viselkednek, mint a ragadozók, beleértve minket, embereket is. A gyengéket védelmezik, és nem rekesztik ki. Nagyon érzékenyek az energiákra, pontosan ismerik a szándékainkat, és megérzik a sebezhetőséget és kiszolgáltatottságot is. Ezért lehet a segítségükre építeni terápiás folyamatok esetében. A várandósság alatt azt vettem észre, hogy még nyugodtabban viselkednek velem.Kata hangsúlyozza, nem szabad elfelejteni, hogy a lovaknak ösztöneik vannak, és azokat nem képesek minden pillatanban kontrollálni, legyen akármilyen jó kapcsolatuk az emberrel. Ezért maga a lovaglás és a lovakkal való foglalkozás kockázatot is rejt magában. Még idősebb, tapasztaltabb lóval is érheti az embert baleset. Emiatt döntött úgy, hogy a hatodik hónap végén abbahagyja a lovaglást. De már alig várja, hogy majd a kislányával ülhessen fel.