Terhesség

Van, aki allergiás a terhességre

Meglepő tünetek jelentkeztek egy 25 éves nőnél. Mint kiderült, egyszerűen allergiás a terhességre, ezért lett tele a hasa vörös kiütésekkel.
2016. Március 24.

Egy Port Glasgow-i kismama, Fiona Kerrigan a terhessége harmadik trimeszterében a terhességi csíkjai mellett felfedezte, hogy furcsa, vörös csíkok is megjelentek a hasán, majd a teste egyéb részein is.

Miután beszélt a szülésznőjével – aki korábban még sosem tapasztalt hasonlót – a háziorvosához fordult, aki viszketés elleni kenőcsöt írt fel a kismamának. A tünetei azonban nem enyhültek, így másik orvostól is segítséget kért. Neki sikerült megállapítania, hogy a kismama polimorf terhességi kiütésektől szenved, ami egyfajta allergiás reakciót jelent: a nő bőre maximálisra nyúlt a terhessége alatt, aminek következtében a magzat néhány sejtje keveredett az anyáéval.

Ez az allergiás reakció kétszázból egy terhességnél jelentkezik és minden különösebb kezelés nélkül elmúlik. Az orvos által felírt szteroidos kenőcs enyhítette a viszketést, de csak akkor múlt el, amikor tavaly januárban megszületett gyermeke, Leon. A kellemetlen tünetek dacára Fiona bármikor újra vállalna gyereket, akkor is, ha tudná, hogy az allergia a következő terhesség alatt újra jelentkezni fog.

A terhesség során jelentkező polimorf kiütés egyébként egy teljesen ártalmatlan allergiás reakció, amely általában az első terhesség során jelentkezik, annak is az utolsó harmadában. A tünetek pontosan úgy jelennek meg, ahogy Fionánál: először a hason vörös csíkos formában, majd a test további részén is: a combon és más testrészeken is.

A pontos oka ismeretlen, egyes vélekedések szerint a magzati sejtek bejutnak az anya bőrébe, mások szerint viszont apai ágról öröklődő genetikai okok állnak a háttérben. Megfigyelések szerint azoknál jelentkezik ez az allergiás reakció, akiknek a gyermeke nagy súlyú, ők maguk az átlagosnál többet híznak a várandósságuk alatt illetve ikreket váró kismamáknál.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Allergia
  • A női has
  • A terhesség tünetei
  • Forrás: Medipress