Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Van, ahol 2 hónap szabi jár az apának a baba születése után

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 1.

Forrás: MTI

Spanyolországban az apáknak az eddigi ötről nyolc hétre nő mostantól a gyerekük megszületése után járó szabadság időtartama.

Az április elsején hatályba lépett jogszabály szerint a mintegy két hónapnyi szabadság örökbefogadás esetén is megilleti a szülőt.
Az előírások alapján az első két hét kivétele meghatározott, de a fennmaradó hat hetet a gyerek egy éves koráig felhasználhatja szabadságként az apa, akár megszakításokkal is. Az apasági szabadság nem ruházható át az anyára.
Van, ahol 2 hónap szabi jár az apának a baba születése után
A rendelkezésről március elsején határozott a szocialista spanyol kormány, azzal a céllal, hogy fokozatosan egyenlővé tegye a két szülőt megillető szabadság idejét.
A jogszabály értelmében az apasági szabadság 2020-ban 12 hétre emelkedik, és 2021-re éri el az anyáknak most járó 16 hetet.
Az előzetes számítások szerint az intézkedés ebben az évben az államnak 226 millió eurós, a munkáltatóknak pedig 53 millió eurós költséget jelent.
A spanyol állami közlönyben most megjelent és ezzel életbe lépett jogszabálynak harminc napon belül meg kell kapnia a parlament jóváhagyását is, különben semmissé válik.
A négy hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választások miatt a törvényhozást már feloszlatták, ezért a feladatkörét ilyenkor ellátó hatvan fős testület szavaz majd a rendelkezésről, várhatóan még ezen a héten.
Spanyolországban az apasági szabadságot legutóbb tavaly módosították, az akkori konzervatív néppárti kormány növelte négyről öt hétre.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák