Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Valódi csoda: 13 vetélés után adott életet kislányának az édesanya

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 9.

Forrás: babaszoba.hu

10 év és 13 vetélés után Laura Worsley már azt hitte, hogy az álma, hogy édesanya lehessen, soha nem valósul meg. Azonban egy innovatív orvoscsapatnak és egy új kezelésnek köszönhetően a 14. terhessége sikeres volt, és megszületett a lánya, Ivy.

Az édesanyának 13 vetélése volt, mielőtt Ivy világra jött (Fotó: cafemom.com)

A létező összes kezelést kipróbálták

- Olyan érzés volt, mintha az összes karácsonyom egyszerre jött volna el - idézi az SWNS a brit nőt. De az édesanyává válás felé vezető út számos nehézséget tartogatott Laura számára. A 35 éves nő minden megfogant kisbabáját elvesztette, és számos terhessége nem tartott tovább néhány hétnél. - Már csak azért léteztem, hogy lehessen egy kisbabám. Úgy éreztem, ha nem születik gyermekem, nincs értelme az életemnek - mondta Laura Worsley. Első vetélése 2008-ban volt, majd ezt 3 másik követte a rákövetkező 2 évben. Laura, és férje, a most 48 éves Dave elkezdték kutatni, mi lehet ennek a hátterében, és először azt a választ kapták, hogy egy nagy dózis folsav valószínűleg segíthet a problémán, de végül nem így lett. - A létező összes tesztet elvégeztük, kísérletekben vettünk részt, és számos gyógyszert kipróbáltunk, hátha valami segíthet - mondta el a pár.
Ezután jött egy új kezelés, ami végre új reményt adott nekik. A Coventry és a Warwickshire Egyetem Kórház innovatív orvoscsapatának köszönhetően a pár részt vehetett a világ vezető vetéléskutatásában, Siobhan Quenby professzor vezetésével. Laura-nál antifoszfolipid szindrómát (APS) találtak - a betegség az immunrendszer zavara, amely befolyásolja a véralvadás folyamatát -, ez okozhatta az ismétlődő vetéléseket.
A kezelés során azonban volt egy visszalépés: Laura a terhesség 17. és 20. hete között járhatott, amikor elvetélt egy ikerpárral. - Amikor elvesztettük a fiúkat is, nem tudom, hogy bírtuk tovább. Dave igyekezett erős maradni miattam, de ő is nagyon szenvedett - mesélte az édesanya. Ez a vetélés azonban olyan értékes információval szolgált az orvosoknak, amely végre meghozta az áttörést. Kiderült, hogy Laura egy CHIV (krónikus histiocyticus intervillositis) nevű betegségben szenved, amely miatt a méhlepény egyes részei elhaltak, és a teste elutasította a terhességeket.

Szteroidos kezelés segített

A szakemberek ezután szteroidok szedését javasolták a nőnek, és azt, hogy próbálkozzon egy 14. terhességgel is. Ugyan Quenby professzor is elismerte, hogy a kezelés nem kockázatmentes, ő is és Laura-ék is úgy döntöttek, hogy megér egy próbát, az esetleges mellékhatások ellenére is. - Először nem voltam benne biztos, hogy képes leszek még egyszer megpróbálni, de Quenby professzor azt mondta, több nőnek segített már ez a kezelés. A férjemmel végül úgy döntöttünk, hogy ha van egy hajszálnyi remény, akkor meg kell próbálnunk. De abban biztos voltam, hogy most utoljára próbálom meg - emlékezett vissza az édesanya.
Laura ezután szteroidokat szedett, hogy ezzel erősítse a méhfala szerkezetét, és végül 2018 márciusában természetes úton meg is fogant a kislánya. A szülők a 14. terhességről már nem mertek beszélni senkinek, babonából sem. Végül a terhesség 30. hetén megindult a szülés a kismamánál, és egy sürgősségi császármetszés után világra jött Ivy, csupán 771 grammos súllyal. A kisbaba 11 hetet töltött a kórházban, mire annyira megerősödött, hogy a szülei hazavihessék.
Ivy (Fotó: cafemom.com)
Az édesanya azért mesélte el a történetét, hátha ezzel segíthet másoknak is: - Remélem sikerül erőt adnom mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy tudják, még akkor is megéri folytatni, ha a dolgok lehetetlennek tűnnek. Laura még hónapokkal a szülés után is alig akarja elhinni, hogy megtörtént vele ez a csoda. Kislányára pedig úgy gondol, mint egy valódi harcosra, aki szembe néz az akadályokkal, és soha nem hátrál meg.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák