Terhesség

Valóban hatással van a terhesség a kismama agyára?

Sok várandós nő tapasztalja azt, hogy feledékenyebb lesz, elfelejt dolgokat. Ezt a jelenséget szokták "babaagynak", "anyaagynak", vagy éppen "terhességi agynak" nevezni. De vajon valóban beszélhetünk ilyesmiről, tényleg létezik "terhességi agy"?
2022. Április 23.
Valóban hatással van a terhesség a kismama agyára? (Fotó: Getty Images)

A terhesség fizikailag és érzelmileg is változásokkal jár. Ezek között vannak olyan jól ismert tünetek, mint a fájó mellek, a fáradtság, a növekvő pocak. De a terhesség akár a gondolkodásmódra is hatással lehet?

A Mayo Clinic szerint egyes várandósok feledékenységet vagy tompultságot tapasztalhatnak, amit memóriazavarok, gyenge koncentráció és szórakozottság jellemeznek – írja a parents.com.

A “terhességi agy” vagy “babaagy” nem orvosi kifejezések, amelyeket azokra a kognitív folyamatoknak a gyengeségének a leírására használnak, melyekkel a várandósók gyakran szembenéznek. Van, aki számára ez feledékenységet vagy memóriagondot jelent, míg másoknak tompultságot.

A “terhességi agy” kifejezés elavult, és elítélőnek tűnhet a várandósokkal szemben – még akkor is, ha csak viccből használják.

De egyáltalán valódi a “terhességi agy”, tényleg bekövetkeznek fizikai változások? Az igazság az, hogy ezt senki nem tudja. Egyes tanulmányok azt feltételezik, hogy a terhesség alatt az agy zsugorodik. Míg mások ezzel nem értenek egyet, mert a terhesség nem változtatja meg a szerv alakját vagy szerkezetét. Megint más tanulmányok a szürkeállomány csökkenésére szolgáltattak bizonyítékot, ami befolyásolhatja a kognitív funkciókat.

A Mayo Clinic 20 tanulmányt tekintett át, amelyekben több mint 700 várandós és 500 nem várandós személy vett részt. Azt találták, hogy a terhes nők gyengébb kognitív funkciókat, valamint memória- és a végrehajtó funkciókat mutattak, de ezek a változások nem befolyásolják az olyan tényezőket, mint a munkahelyi teljesítmény. Továbbá csak a közeli kapcsolatban állók és a terhes személyek vették észre.

Míg a szakértők nem értenek egyet a “terhességi agy” érvényességét illetően, a várandósság egyéb tünetei (és a szülés utáni időszaké) tompultságot és memóriaproblémákat okozhat, többek között:

  • Hormonális változások – Egyes orvosok úgy vélik, hogy bizonyos hormonok, például a progeszteron kiugrása befolyásolhatja a tisztán gondolkodás képességét. Egy 2014-es tanulmány szerint a második trimeszterben (és azt követő időszakban) járók gyengébb teljesítményt nyújtottak a térfelismerési memória (SRM) teszteken, mint a nem várandósok. Ilyenkor a hormonszintek általában magasak.
  • Alváshiány – Sok kismama tapasztal áltmatlanságot, ami hatással lehet a koncentrációképességre. Az alváshiány feledékenységhez és/vagy memóriagondokhoz is vezethet.
  • Szorongás és stressz – Az alváshoz hasonlóan a stressz is számos módon hatással van ránk és a testünkre, izomfeszültséget, fájdalmat és magas vérnyomást okozhat. Számos tanulmány pedig a memóriavesztéssel hozta összefüggésbe a szorongást és a stresszt.

Sokan azt feltételezik, hogy ezek a tünetek enyhülnek a szülés után, de egyes tanulmányok szerint a jelenség még évekig fennállhat – egy 2016-os tanulmány szerint akár 2 évig is a szülés után.

A tünetek csökkentése érdekében egyrészt érdemes megfelelően táplálkozni és sokat aludni. Álmatlanság esetén próbálkozhatunk a rövid, gyakori szunyókálással. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is, mert már az enyhe kiszáradás is járhat káros hatásokkal a koncentrációra és az energiára nézve.

Segíthetnek az agyat tornáztató játékok, mint például a Sudoku vagy a keresztrejtvény. Feledékenység esetén pedig érdemes emlékeztetőket beállítani, vagy jegyzeteket készíteni.

A babycenter.com is ajánl néhány további tippet, ami segíthet:

  • Vezessünk határidőnaplót, vagy használjuk a telefon naptár alkalmazását.
  • Tároljuk a gyakran használt dolgokat, mint például a kulcsokat mindig ugyanazon a helyen.
  • Állítsunk be emlékeztetőket, értesítéseket a fontos értekezletekről, találkozókról, feladatokról a telefonon vagy a számítógépen.
  • Készítsünk fotókat egyfajta vizuális jegyzetként, például arról, hogy hol parkoltunk, ha egy nagy és zsúfolt helyen tettük le az autót.
  • A fontos információkat írjuk be egy jegyzet alkalmazásba a telefonon, vagy egy jegyzetfüzetbe, amit mindig magunknál hordunk.
  • Nem könnyű jól aludni a terhesség alatt, de a megfelelő alvás felfrissíti a memóriát, és segít ébernek maradni.
  • A rendszeres testmozgás segít jobban aludni éjszaka, és növeli az éberséget napközben.
  • Ne végezzünk egyszerre több feladatot a munkában, inkább rangsoroljunk, és nézzük át, hogy mi szükséges és mi nem.

Egy kis feledékenység teljesen normális, azonban ha nagyon nehezen tudunk gondolkodni vagy koncentrálni, ha a nap nagy részében, minden nap szomorúnak érezzük magunkat, vagy ha azt vesszük észre, hogy elveszítettük az érdeklődésünket vagy az örömöt a dolgok iránt, amiket általában élvezünk, az jelezhet terhességi depressziót. Ilyen esetben forduljunk szakemberhez.

Forrás: parents.combabycenter.com