Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Válaszol a magzat a pocak simogatására

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 24. | Frissítve: 2022. február 4.

Forrás: babaszoba.hu

Semmivel össze nem hasonlítható érzés a növekvő kisbabánk mocorgását, rugdosását érezni - ennél talán csak az lehet jobb, ha a magzat arra reagál, hogy megérintjük, megsimogatjuk a hasunkat!

Brit kutatók szerint pontosan ez történik: a magzatok megérintik az arcukat vagy összeszorítják a kezüket, ha megérzik az anyai simogatást. A University of Dundee szakemberei összesen 23 várandós (a terhesség 21. és 33. hete között lévő) kismamát vontak be a vizsgálatba, akikkel három tesztet végeztettek el. Természetesen minden alkalommal azt figyelték, hogyan reagál a magzat az anya cselekedeteire.
Válaszol a magzat az anyai érintésre
Az anyák először mesét olvastak fel, majd simogatták a pocakjukat, végül pedig - a kontrollvizsgálat során - csendben maradtak, és a kezüket is a testük mellett tartották. A magzatokat eközben úgynevezett 4D ultrahanggal vizsgálták. Úgy találták, hogy az érintésre élénkebben reagáltak a kisbabák, mint csak a hangra: megérintették a kezüket, a lábukat, a szájukat is. Minél előrehaladottabb volt a terhesség, annál erőteljesebb volt a magzatok reakciója. Ugyanakkor a válaszreakciókat a fiatalabb magzatok esetében is észlelték.
"Eredményeinkből az derült ki, hogy a magzatoknál sokkal korábban megfigyelhető, hogy előnyben részesítenek bizonyos külső hatásokat másokkal szemben, mint ahogy az is, hogy a magzatok aktívan szabályozzák a viselkedésüket, cselekedeteiket, attól függően, hogy milyen külső hatások érik őket" - írták a kutatók.
A szakemberek szerint, mivel ebbe a kutatásba csak az anyákat vonták be, nem lehet tudni, hogyan reagálnak a magzatok arra, ha más hangját hallják, esetleg mások érintését érzik.
(Cikk forrása: momjunction.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések