Terhesség

Utónévtippek Valentin-hívőknek

Bármerre is járunk, mindenhol piros szívecskékbe botlunk. A szerelmesek ünnepének elkötelezett hívei ma már a Valentin-nap által ihletett utónevekből is kedvükre válogathatnak a nemsokára érkező picinek. Lássuk, mik ezek!
2012. Február 11.

A Valentin-nap a szeretet és a szerelem ünnepe, hozzánk körülbelül másfél évtizede érkezett az angolszász országoktól átvett Bálint-napi őrület. Romantikus legendák, a hagyományok ápolása, vagy a virágkereskedők összeesküvése lenne ez az ünnep, ma is vita tárgya.

Külföldi utónevek Valentin-hívőknek

Angliában mindig is nagy hangsúlyt kapott a szerelmesek napja, ráadásul itt semmiféle korlátozás sem áll a szülők útjában a névválasztást illetően.

A legfelkapottabb kislánynevek a Valentin-napi témakörben az Adore (Imádott), Candy (Cuki), Cherish (Babusgató), Desire (Vágy), Diamond (Gyémánt), Jewel (Ékszer), Lace (Csipke), Lily (Liliom), Love (Szerelem), Passion (Szenvedély), Pink (Rózsaszín), Roma (Róma), Rose (Rózsa), Ruby (Rubin), Serenade (Szerenád), Tulip (Tulipán) és a Valentine (Valentina). Romantikus töltetű fiúnevekből sincsen hiány, így a Carde (Képeslap), Christian (Keresztény), Red (Piros), Roman (Római), Rubyn (Rubin), Teddy (Jampec), Valentin (Bálint) nevek kerültek fel a szigetország legnépszerűbb neveket tartalmazó Valentin-listájára.

Angliában mindkét nemnek adható, úgynevezett uniszex különleges-romantikus utónevek az alábbiak: Amour (Szerelem), Cookie (Süti), Court (Udvarlás), February (Február), Heart (Szív) és Val (Valentin rövidítése).

A franciák is megalkották a Valentin-ünnepkör legnépszerűbb keresztneveit. 2012 februárjában így a szűzi ártatlanság megtestesítője, a becsületes és őszinte Justine a hagyományos lánynevek között, illetve az új keletű Nina a modernek között lett a befutó. A fiú utóneveknél a 80-as évek legnépszerűbbje, a Romain (Római) újjáéledve és “valentinosítva” mint Roman (Románc), illetve Roméo (Rómeó) lett listavezető. Hagyományteremtő és igen közkedvelt fiúnév jelenleg a Malo (jelentése: a bretagne-i Malo városából való), illetve a skandináv országokból átvett Oscar a nyertes.

Magyar Valentinok megfelelői

A külföldi példákon felbuzdulva mi is utánanéztünk, milyen utónevek választhatók a Valentin-nappal kapcsolatban. Természetesen a lánynevek között először a Valentinára asszociáltunk, de a külföldi gondolatmenetet folytatva a Piroska, Bíborka, Rózsa, Virág, Róza, Stella, Ajándék, Ametiszt, Admira, Felhőcske, Kedves, Liliróza, Násfa, Rubina, Szerafina, Szirom, Tulipán és Vénusz utóneveket is felvettük az ünnepi, különleges hangzású nevek közé.

Utónévtippek Valentin-hívőknek

Te neveznéd Ámornak a gyermekedet?

Fiúneveknél természetesen a Valentin, illetve Bálint listavezetők után az Arany, Ámor, Rómeó, Rubin, Délceg, Deli és Jácint mellett tettük le a voksunkat.

Forrás: Babycenter, Babyfrance

Ezeket is olvasd el névválasztás témában: