Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Úton a baba és a mama

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

2004. november 19. | Frissítve: 2017. június 23.

Forrás: HáziPatika.com

A kórházi csomagot érdemes a szülés időpontja előtt egy-két hónappal összepakolni, hiszen a fájások megindulásakor minden más fontosabb lesz, mint a fogkefe és a TB-kártya. Abban pedig senki ne bízzon, hogy majd az újdonsült és boldog papa...

Úton a baba és a mama

A táska tartalmát érdemes két részre osztani: legyen kéznél egy pakk a vajúdás időtartamára, és külön csomagban legyen a kórházi tartózkodáshoz szükséges felszerelés. Az okmányok mindenképpen legyenek kéznél: a terhesgondozási kiskönyvet és a házassági anyakönyvi kivonatot - amit a helyi önkormányzatnál lehet beszerezni és ami elvileg 300 napnál nem lehet régebbi, de sok kórház elfogadja a régebbit is - illetve ha a szülők nem házasok, akkor az apasági nyilatkozatot már most be lehet készíteni a pakkba, a személyi igazolványról és a TB-kártyáról pedig érdemes nem elfeledkezni, ha megindul a szülés.

Ha nem is a szépségért kell szenvedni...

A piperetáskát mindenképpen össze kell készíteni: legyen benne tusfürdő - jó, ha semleges illatú, mert a babát megzavarhatja, ha nem az édesanyja illatát érzi; éppen ezért a testápolót és a parfümöt otthon lehet hagyni. Sampon, télen hajszárító és hajkefe viszont kell.
Vajúdáskor és a szülés alatt különösen praktikus a hajgumi vagy a csatt használata a hosszú hajú kismamáknak. A fogkefe és a fogkrém mellé kerüljön egy kis üveg szájvíz, mert epidurális érzéstelenítés után még órákon keresztül feküdni kell.
A tisztálkodási szerek mellé be kell készíteni egy csomag vastag intim betétet a szülés utáni vérzés miatt. A WC-papír és a zsebkendő pakolásánál érdemes végiggondolni a kórházi viszonyokat: tegyen a táskába papírülőkét a közös WC használatához, fertőtlenítő kendőt illetve intim törlőkendőt. Vajúdás idején célszerű, ha kéznél van egy csomag frissítő kendő, amivel a kismama le tudja hűteni magát és kendő vagy tetrapelenka a meleg borogatáshoz. Ugyanekkor nagyon jó szolgálatot tesz az ajakír vagy egy kis vazelin.

Tegye otthonossá a kórházi ágyat

A vajúdó kismama számára fontos lehet a meleg zokni (szülés után pedig sok édesanyának jólesik a meleg zokni), mert a folyosói séták alatt könnyen meg lehet fázni. A hálóingek vagy pizsamák legyenek elöl gombosak, ez a szoptatásnál praktikus, és jó, ha pamutból készültek. Be kell csomagolni egy zsebes köntöst, pár meleg zoknit még nyáron is, és két pár papucsot - az egyik a zuhanyzáshoz kell.
A szoptatós melltartók mellé érdemes beszerezni melltartóbetétet, hogy megvédjék az anyagot a tejcsorgástól, bár erre azért nem mindenkinek van szüksége, mégis, ha kell, jó ha kéznél van. A gátmetszés okozta fájdalmat gumigyűrű, a félig felfújt úszógumi vagy a gátvédő párna használatával lehet enyhíteni. Ha valaki éberen alszik, gondoljon a füldugó vagy a szemvédő összekészítésére is. A fürdőlepedő mellett szükség lesz egy kéztörlőre a kézmosáshoz és egy külön törölközőre az intim testtájakhoz.
Érdemes bepakolni evőeszközt és poharat, illetve bögrét egy kevés mosogatószerrel. Ez talán túlzásnak hangzik, de lehet, hogy el kell tölteni négy-öt napot a kórházban, és így egyszerűbb tisztán tartani őket.

Most már jöhet a nass!

Különösen az órákig tartó vajúdás időtartama alatt jól fog esni egy kis rágcsálnivaló - csokoládé, keksz, szőlőcukor vagy szárított gyümölcs. Ez nem csak a kismama számára áldásos, de ha mindez kéznél van, a leendő papa sem fog elkóricálni a kórházban automatát keresgélve két perccel azelőtt, hogy élete párja a szülőszobára kerülne. Ugyanezen megfontolásból érdemes a táska mellé készíteni két üveg ásványvizet is.
Ugyancsak a szülés fontos kelléke a mobiltelefon, ha nem azzal akartok fényképezni, akkor fényképezőgép. Mindképp gondoskodj arról, hogy legyen ott a töltő, mert nagyon bosszantó tud lenni, ha pont akkor adja be a kulcsot a mobil vagy a fényképező, amikor eljön a nagy pillanat, amit meg szeretnél örökíteni, vagy amikor értesíteni szeretnéd a nagyszülőket, hogy megszületett az unoka.
A zene megkönnyítheti az ellazulást a kicsi érkezése előtt, de a headset a telefonodhoz, táblagéphez a kórházi tartózkodás ideje alatt is jó szolgálatot tehet. Ugyanez érvényes a pihentető témájú, kellemes kikapcsolódást nyújtó könyvekre, újságokra vagy keresztrejtvényekre.

Kispapák, készüljetek!

Nem árt, ha a leendő apuka szintén felkészül a nagy pillanatra. Előfordulhat, hogy a kis jövevény - napszakra való tekintet nélkül - a munkahelyéről fogja elrángatni, ezért jó, ha a kocsijában a számára is össze van készítve egy kis táska. Ez tartalmazzon egy váltás ruhát - akkor is, ha a munkahelyi viseletét kényelmesnek tartja -, fogkefét, fogkrémet és frissítő dezodort. A borotválatlanságot mindenki el fogja nézni...

Külön bevásárlólista:


Anyáknak:
Okmányok:
terhesgondozási kiskönyv
házassági anyakönyvi kivonat
apasági nyilatkozat
személyi igazolvány
TB-kártya

Tisztálkodás:
semleges illatú tusfürdő
testápoló
sampon
hajszárító
hajkefe
(hajgumi, hajcsatt)
dezodor
fogkefe
fogkrém
szájvíz
egy csomag vastag intim betét
WC-papír
zsebkendő
papír zsebkendő
papírülőke WC-hez
fertőtlenítő kendő
intim törlőkendő
frissítő kendő
ajakír
kéztörlő
fürdőlepedő
törölköző

Ruházat:
2-3 pár meleg zokni
elöl gombos pamuthálóig vagy pizsama
zsebes köntös
gumipapucs
papucs
szoptatós melltartó
melltartóbetét
bugyik
(úszógumi vagy gyűrű alakú alátétpárna császármetszés esetére)
füldugó, szemvédő

Egyéb:
olvasnivaló
harapnivaló keksz, ropi, szőlőcukor, csokoládé vagy szárított gyümölcs
szénsavmentes ásványvíz
evőeszköz - kanál, villa, éles kés, kiskanál
2 pohár
bögre
mosogatószer
mosogatószivacs
konyharuha

Apáknak:
egy váltás ruha
fogkefe
fogkrém
dezodor
mobiltelefon
fényképezőgép
feltöltött akkumulátor

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések