Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Utálom a babám nevét. Most mit tegyek?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. április 12.

Forrás: babaszoba.hu

A babavárás egyik izgalmas feladata a tökéletes név kiválasztása. Sokan hónapokat töltenek vele. De mi történik, ha későn jössz rá, hogy rossz nevet adtál?

Amikor újszülött kislányának nevet kellett adnia, Carri Kessler nem habozott. Csak egy névben állapodtak meg a férjével, és mindketten szerették: Ottilie.
"Van egy Ottilie nevű barátom az Egyesült Királyságban. Amióta meghallottam ezt a nevet, szeretném használni" - mondta a nő a TODAY-nek.
De hangosan kimondani az egy másik történet.
Ha rossz nevet választottál, verheted a fejedet a falba. Vagy megváltoztathatod (Fotó: Getty Images)
"Kezdtünk kétségbeesni" - meséli Carri Kessler azokról a pillanatokról, amikor megszületett a kislányuk, és a rokonok elkezdték kérdezgetni a szülőket, mi a baba neve. Már a kórházban elkezdtek más nevek után kutatni, mert attól tartottak, az Ottilie kiejtve mégsem lesz jó.
 
Az utolsó pillanatban érzett pánik ellenére úgy döntöttek, nem hallgatnak a kétségeikre. "Aztán bejött a nővér, megkérdezte, hogy hívják, mi pedig azt mondtuk: Ottilie"- emlékszik vissza Carri nevetve. "És azt kérdezte: "Micsoda?"
 
Ez még csak a kezdet volt.
 
"Senki sem ismerte és senki sem tudta kiejteni"-mondja Carri. "Úgy voltam vele, hogy "Ha brit akcentussal mondod, az nagyon jól hangzik!" Az emberek pedig azt mondták: "De te Marylandből származol".
Aztán a szülés után hat héttel Carri tudta, hogy tényleg bajban van, amikor saját nagymamája is megvallotta, még mindig nem tudja megjegyezni, hogy kell kiejteni a kisbaba nevét.
A helyzet pedig egyre rosszabb lett.
"Bármikor, amikor valaki kimondta a nevét, összeborzongtam" - mondja Carri. "A bemutatása megizzaszt. És arra gondoltam, ez örökre probléma lesz."
 
Bár lehet, hogy nem ez a leggyakoribb eset, sok szülő találja magát Carri helyzetében - megbánta babanév-választását, és azon töpreng, mit tegyen.
"Azt hiszem, ez most gyakrabban történik meg, mint egy generációval ezelőtt" -mondja Pamela Redmond Satran, a Nameberry.com társalapítója a TODAY.com-nak. "A szülők sokkal jobban törődnek a kérdéssel, és sokkal többet gondolnak a nevekre, mint akkoriban, és sokkal többet gyötrődnek a nevek miatt, mint például a 80-as évek közepén."
Három hónapig tartó, egyre fokozódó nyugtalanság után Carri leült a férjével, Willel, és kiderült, hogy a férfi is gyötrődik a lányuknak választott név miatt, így nem volt más hátra, beadták a névváltoztatási kérelmet.

Ha Magyarországon valaki meg akarná változtatni kiskorú gyermeke utónevét, erre van lehetőség: formanyomtatványon kell kérelmet benyújtania bármely települési önkormányzat polgármesteri hivatalának anyakönyvvezetőjénél. Bár a kérelmező a gyermek törvényes képviselője, szükséges a másik szülő hozzájárulása is, a formanyomtatványon az ő aláírásának is szerepelnie kell. A visszaélések elkerülése érdekében az anyakönyvvezetők a formanyomtatvány jelenlétükben történő aláírását követelik meg, nemcsak a kérelmezőtől, de a hozzájárulás megadására jogosult személytől is. A másik szülő hozzájárulása csak abban az esetben mellőzhető, ha szülői felügyeleti jogát a bíróság szüneteltette vagy megszüntette - erre is érdemes odafigyelnie annak, aki ilyesmin töri a fejét.
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések