Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ultrahangos vizsgálat: perrel fenyegetőzött a cégEgy ultrahang tanulságos története

Szerző: Kiss Virág

2016. március 7.

Forrás: babaszoba.hu

Mi történik, ha telefonon foglalsz időpontot ultrahangos vizsgálatra, de lemondod azt? Az elállási jog és egy tanulságos történet. Nem csak kismamáknak.

Egy ultrahangos vizsgálat és tanulságaiA szerződéskötés útvesztőjében?

Történetünk szereplője egy 37 hetes kismama, aki telefonon érdeklődött egy magánrendelésen 2D-s ultrahangos vizsgálat után. Mivel a rendelő már igen kedvező, 5000 Ft alatti áron is hirdetett 2D-s ultrahangot, így erre esett a választása. A lakcím majd telefonszám elkérését követően 9000 Ft-os vizsgálati árat állapítottak meg, amit a hölgy rövid gondolkodást követően, szóban lemondott.
A reakció azonban több, mint meglepő volt. Egy rövid sms-ben, cseppet sem barátságos hangnemben közölte a rendelőt működtető kft (pontos cégnevet jogi okokból nem írhatunk), hogy üzletszabályzatuk szerint, a vizsgálati díjat akkor is be kell fizetni, ha a páciens nem érkezik meg a vizsgálatra. Továbbá kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kismama nem utalja át a megadott számlaszámra a pénzt, akkor bírósághoz fognak fordulni, és a perköltséget természetesen szintén a mulasztást elkövető kismamának kell kifizetnie.

A hölgy ismét jelezte a cégnek, hogy nem óhajtja igénybe venni a szolgáltatást.

Úgy tűnik azonban, hogy a cég nem ereszti az ügyfelet. Újabb telefonos felkeresés, újabb fenyegető hangvételű sms érkezett. Itt azonban már elfogyott a kismama türelme is: kilátásba helyezte, hogy a fogyasztóvédelemhez fordul.

A másik oldal

A cég álláspontja az, hogy az egész beszélgetést rögzítették telefonon, amiből világosan kiderül, hogy a hölgy önként jelentkezett be hozzájuk, ez pedig szerződéskötésnek minősül. Az eredetinél drágább vizsgálatnak pedig az az oka, hogy a kismama 37 hetes terhes, így egy összetettebb vizsgálatra van szükség.

Az ultrahangos vizsgálatot végző kft honlapja valóban tartalmaz egy üzletszabályzatot, amely szerint a telefonos időpontfoglalás szóbeli szerződéskötésnek minősül. Ezek szerint a foglalás nem mondható le, csak abban az esetben, ha egy másik időpontra bejelentkezik a páciens. Ha a foglalót időpontra nem utalja el, attól a foglalás még él, hiszen az a bejelentkezéskor létrejött.

Vagyis álláspontjuk szerint, ha időpontot foglaltál, mindenképpen fizetned kell. Akkor is, ha nem veszed igénybe a szolgáltatást.

Rövid kutatás után kiderült, hogy a cég más jellegű egészségügyi szolgáltatást is nyújt, és ezen szolgáltatás esetében is hasonlóan vélekedik a foglalásról. Ezek szerint a foglalás szóbeli szerződésnek minősül, amit 24 órán belül már nem lehet lemondani.

Egy viszonylag új, 2014-es kormányrendelet azonban mást mond.

Fogyasztóvédelmi reakció

A hölgy és párja felvették a kapcsolatot a fogyasztóvédelemmel, mert álláspontjuk szerint igenis van lehetőségük a szerződéstől való elálláshoz. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nekik adott igazat. Egyúttal azt tanácsolták, hogy tegyenek panaszt a Fogyasztói Központnál.

De nézzük meg, miről is van szó pontosan!

Mit kell tudnod a telefonon kötött szerződésről?
A telefonos szerződéskötéskor a szolgáltatónak közölni kell legalább saját cégnevét, székhelyét és telefonszámát, valamint kifejezetten fel kell hívnia a figyelmedet arra, hogy - jelen esetben az időpont foglalás - szándéka szerződéskötést jelent.

Amennyiben a telefonon tett ajánlatra nem adsz egyértelmű, kifejezett igenlő, elfogadó nyilatkozatot, a szerződés nem jön létre. A telefonos szerződéskötéskor tudnod kell, hogy a szerződéskötéstől számított 14 munkanapon belül, bármilyen hátrányos jogkövetkezmény nélkül elállhatsz a szerződéstől. A kismama ezt 2 órán belül megtette.

Az elállási jog annyiban korlátozott, hogy azt nem gyakorolhatod, ha a szolgáltató már megkezdte a szolgáltatás nyújtását. Jelen esetben ez nem történt meg, a szolgáltatást nem vette igénybe a kismama. További információ, hogy amennyiben a vállalkozás nem tájékoztat téged az elállási jog gyakorlásának határidejéről és egyéb feltételeiről, akkor az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik.

Elgondolkodtató...

Úgy tűnik, a cég gyakorlata nem illeszkedik a törvényi szabályozáshoz. És ez számtalan kérdést vet fel.

Vajon ez a cég hány várandós kismamát hoz kellemetlen helyzetbe? Mit reagálhatnak más kismamák erre az etikátlannak tűnő viselkedésre? Vajon hányan dönthettek úgy félelmükben, hogy a nagyobb büntetést elkerülendő, inkább kifizetik az igénybe sem vett szolgáltatást?

Egy telefon

Természetesen megkerestem telefonon én is a céget. Elsősorban az érdekelt, hogy mit takar a csalogatóan olcsónak tűnő vizsgálati díj a főoldalon. A hívásomat fogadó úr készségesen elmondta, hogy ez marketing. Hiszen, ha értek ehhez, akkor tudhatom, hogy a csalogató árra kapnak rá a kismamák is. Elég csak a pár cm-rel arrébb lévő menüpontra kattintanom, és máris láthatom, hogy a háromszor annyi vizsgálati díjért mit fogok kapni.

Ezt követően egy nagyon részletes tájékoztatás keretében próbált arról meggyőzni, hogy sokkal jobban járok én is meg a babám is, ha a drágább, garanciális csomagjukat választom. Részletesen elmagyarázta, hogy míg az olcsóbb 4D-s vizsgálaton kevesebb ideig fognak ultrahangozni, addig a drágább csomagban 20-25 perces 4D-s élményben lesz részem, amire garanciát is vállalnak. Ha szükséges, hosszabbítanak a vizsgálat idején, és ha így sem sikerül a felvétel, akkor visszakapom a pénzt.

Kérdésemre, hogy ki végzi a vizsgálatot, nem kaptam választ. Arra viszont igen, hogy 12 hetes kortól érdemes a 4D ultrahangot választanom, tehát a genetikai vizsgálatot követően fáradjak el hozzájuk.

Az időpont foglalással kapcsolatban nem hangzott el plusz információ (igaz, erről valóban tájékoztat a honlap), az viszont igen, hogy a hétvégi vizsgálat feláras.

A vizsgálatot végző cégről (esetleg orvosról) semmilyen információ nem hangzott el. Időpontot nem foglaltam. Nem szerettem volna egy véget nem érő telefonos zaklatásnak kitenni magamat.

S hogy mi a tanulság?

A kismamáknak nyújtott fizetős egészségügyi szolgáltatások esetében is tájékozódj a jogaidról, lehetőségeidről! Ne engedd, hogy határozott, már-már erőszakos stílussal rábeszéljenek valami olyasmire, amit nem szeretnél. Ha bizonytalan vagy, tájékozódj, mielőtt elköteleződnél egy szolgáltatás mellett!

És ne feledd: téged is megillet az elállás joga!

Kapcsolódó cikkeink:
 • Veszélyes-e az ultrahangvizsgálat?
 • Ultrahangvizsgálatok 2, 3 és 4D-ben
 • 4D vagy 5D ultrahangra készülsz? Íme pár hasznos tipp!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák