Terhesség

Újabb mítoszt cáfoltak meg

Bármennyire is hihetetlen, még mindig akad olyan, ha terhességről van szó, amit a tudósok sem tudnak.
2016. Július 19.

Kutatók egy csoportja nem kis feladatot vett a hátára, pár olyan rejtélyről szeretnék eloszlatni a ködöt, amik évek óta jelen vannak, ha terhességről, vagy szexről van szó. Legutóbbi, Finnországban megrendezett konferenciájukon az ESHRE (Európai Megtermékenyítési és Embriológiai Társaság) tagjai azon állítást vették górcső alá, miszerint a megtermékenyítés utáni ágyban fekvés növeli a sikeres fogamzás esélyét.

Holland kutatók egy csoportja közel 500 nő esetében vizsgálta, hogy a több éves mítosz vajon megállja-e helyét a mesterséges megtermékenyítések esetében. A tanulmány során megállapították, hogy a beültetés után legalább tizenöt percet ágyban töltött nők 32,2 százalékánál volt sikeres a beavatkozás, míg azoknál, akik közvetlenül a megtermékenyítés után lábra álltak, 40,3 százalék volt ez az érték.

A korábbi felvetések egy 2009-ben publikált kutatáson alapulnak, amiben 391, véletlenszerűen kiválasztott nőt vizsgáltak, majd osztottak egy 199 és egy 192 fős csoportra. Az akkori eredmények szerint megállapítható volt, hogy a legalább tizenöt percet ágyban töltött nők között magasabb volt a fogamzások aránya.