Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Újabb infók a kismamák COVID-fertőzöttségéről

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 26.

Forrás: babaszoba.hu

Egy 2100 várandós kismama bevonásával készült tanulmány szerint nem gyakoribb a COVID-19 fertőzés a kismamák körében, de ha elkapják a vírust, akkor veszélyesebb rájuk, mint a nem terhes nőkre.

Újabb infók a kismamák COVID-fertőzöttségéről (fotó: Getty Images)
Egy 2100 terhes nőt vizsgáló világméretű vizsgálat szerint azok, akik terhesség alatt fertőződtek meg a koronavírussal, 20-szor nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik nem fertőződtek meg a vírussal.
A vizsgálatot 2100 várandós nő bevonásával végezték el. A résztvevők 18 országból - alacsony, közepes és magas jövedelmű országokból - származtak és minden egyes Covid-19-ben szenvedő nő esetét két nem fertőzött nőével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban ugyanabban az időben szültek. A vizsgálatban több mint 100 kutató vett részt. A kutatást 2020 áprilisa és augusztusa között végezték. A tanulmány abban egyedülálló, hogy minden koronavírussal érintett kismamát két nem fertőzött kismamával hasonlítottak össze.
A kutatás arra is rámutat, hogy bár nem valószínűbb, hogy terhes kismamák könnyebben megfertőződnének a koronavírussal, de ha elkapják, akkor valószínűbb, hogy súlyosabb kimenetelű lesz a betegség, nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kezelésre, gyakoribb a koraszülés és preeklampszia. A vizsgálatban részt vevő nők mintegy 40 százaléka tünetmentesen vészelte át a koronavírus-fertőzést és a tanulmány azt is megjegyzi, hogy azoknál, akiknél enyhe tünetes vagy tünetmentes volt fertőzés nem találtak fokozottabb kockázatot a koraszülésre, vagy a preeklampsziára. A COVID-19 vírussal fertőzött anyák 11,5 százalékának kisbabája szintén pozitív volt.
Az eredmények azt mutatták, hogy az elhízott, magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedő terhes nőknél volt a legnagyobb a kockázata a súlyos betegségnek.
A tanulmány arra is rámutat, hogy a szoptatás nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát.  A császármetszéssel történő szülés azonban megnöveli az újszülött vírusfertőzésének kockázatát.
A tanulmány vezetője  ajánlja a terhes kismamáknak, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák