Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Új vizsgálat a császármetszés szükségességének kimutatására

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 17.

Forrás: Medipress

Svéd kutatók olyan vizsgálatot fejlesztettek ki, amely megkíméli a nőket attól, hogy több órás vajúdást követően végül mégis császármetszéssel szüljék meg gyermeküket. A teszt több európai kórházban is kipróbálás alatt áll.

Angliában a császármetszések fele sürgősségi császár, ahelyett, hogy a vajúdás megkezdése előtt, megelőző célzattal végeznék. Sok édesanya hosszasan és fölöslegesen szenved a műtét előtt, a jövőben viszont hamarabb felállítható lesz a műtéti javallat, hiszen a magzatvíz magas tejsavszintje esetén gyakrabban tapasztalták, hogy az édesanyát fájásgyengeség miatt meg kellett operálni.
A tesztet a svéd Obstecare cég fejlesztette ki a Liverpooli Kórházban és az Egyetemen folytatott kísérletek alapján. A méhizomzat az összehúzódások során tejsavat termel, a megnövekedett tejsavszint viszont gátolja a további összehúzódásokat, kialakul a fájásgyengeség. Ilyenkor rendszerint oxitocint adagolnak, ám gyakran tapasztalják, hogy a méhizomzat már nem tud reagálni a gyógyszerre.

Johan Ubby, az Obstecare munkatársa szerint a teszt segít az orvosoknak megállapítani, hogy ki lesz képes hüvelyi úton megszülni gyermekét, hiszen alacsony tejsavszintnél a méhnek még vannak tartalékai, összehúzódásai képesek a magzatot átpréselni a szülőcsatornán.

"Ezzel szemben a magas laktátszint azt jelzi, hogy a méh izomzata kifáradóban van. Az ilyen szüléseket oxitocinnal tovább stimulálni ugyanazt jelentené, mintha egy maratoni futónak azt mondanánk, hogy célba érkezést követen fussa újra a távot" - magyarázta Ubby.

A módszer kipróbálás alatt áll Svédországban, Norvégiában és Belgiumban is. Remények szerint ennek segítségével majd idejében elvégzik a szükséges császármetszéseket, ezáltal csökkentik a hosszú vajúdás okozta károsodásokat és a felesleges szenvedést.

Donald Peebles híres angol szülész professzor szerint érdekes lesz elemezni, hogy hosszú távon valóban javul-e a császármetszések aránya, és hogy valóban csökken-e a szövődmények száma. Susan Wray professzor szerint a hosszú távú cél az, hogy kimossuk a laktátot a méhizomzatból, megszüntetve annak gátló hatását. Az elhúzódó szülések az összes szülés 10 százalékát teszik ki, és elsősorban az először szülő édesanyákat érintik. Amióta az oxitocint piacra dobták, nem vezettek be új gyógyszert a szülészetben, az pedig közel hatvan éve volt már. Jó lenne ezen lassan változtatni.

Animáció: HáziPatika.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák