Terhesség

Új módszer a mesterséges megtermékenyítésben

Új módszert fejlesztettek az inaktív petesejtek ciklusba vonására, így több érett petesejtet tudnak nyerni a mesterséges megtermékenyítéshez.
2010. Június 21.

Kisegerek már születtek az eljárás eredményeként. Emberekben érett petesejteket hoztak létre az új módszer segítségével, ám ezeket etikai okból nem termékenyíthették meg.

“Feltehetően az új módszer emberek esetén is működik. Ígéretesnek tűnik, hogy több érett petesejtet tudnak létrehozni, ezáltal lehetőséget teremtve az idősebb és terméketlen nők megtermékenyítésére is” – nyilatkozta Dr. George Attia, a Miami Miller Orvosi Egyetemének Reproduktív Endokrinológiai és Meddőségi tanszékének igazgatója. Ráadásul a rákos megbetegedés miatt kemoterápiában részesült betegeknél, akik petefészkét a kezelés előtt lefagyasztották, szintén alkalmazható a módszer. A kemoterápia ugyanis tönkreteheti a petesejteket.

“Még időre van szükségünk ahhoz, hogy bebizonyítsuk, a módszer emberek esetében is alkalmazható, annak ellenére, hogy inaktív petesejteket már sikerült ciklusba vonnunk” – nyilatkozta Jing Li, aki a közlemény első szerzőjeként a Stanford University Medical School kutatója. “Reméljük, hogy az idősödő nők, olyanok, akinek a petefészkét lefagyasztották a kemoterápiájuk előtt, illetve a korai petefészek elégtelenségben szenvedők profitálhatnak a kísérletünkből.”

In vitro megtermékenyítésA közlemény online jelent meg a Proceedings of the National Academy of Sciences eheti számában. Ebből kiderül, hogy a petefészekben 400 ezer tüsző van születésünkkor, de ebből csak mintegy ezer aktiválódik egy-egy ciklusban, a többi inaktív marad. A menopauza idejére kevesebb mint ezer tüsző marad a petefészekben.

Még nem egészen ismert, miért marad a tüszők egy része inaktív, de a kísérletekből az derült ki, hogy ez a PTEN és PI3K génekkel van összefüggésben. A kísérlet során a Stanford Egyetem és japán illetve kínai kutatók megváltoztatták a PTEN és PI3K fehérjéket, annak érdekében, hogy újszülött egerek petefészkének inaktív tüszőit ciklusba vonják. A tüszőkből érett petesejtek fejlődtek, melyeket megtermékenyítettek és dajkaanyákba ültettek.

A kísérlet eredményeként 20, utód létrehozására képes kisegér született. Rákos betegek petefészekszövetében, ha gátoljuk a PTEN gént, szintén érett petesejtek képződnek, de a kísérleteket nem folytathatták tovább ezekkel a sejtekkel. Az eredményeket meg kell ismételni főemlősökben, nyilatkozta a szerző. A módszer hasznos lehet veszélyeztetett fajok esetében ugyanúgy, mint haszonállatoknál. Ráadásul az így nyert petesejtek őssejtek forrásai lehetnek, ma még szinte beláthatatlan terápiás jelentőséggel.

Forrás: Medipress