Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ügyintézés - ezt nem úszhatod meg!

Szerző: Sződy Judit

2012. január 6.

Forrás: Kismama magazin

Még ott a tojáshéj a fenekén, de már külön tárcára van szüksége, hogy ebben őrizgesd a papírjait. Nem árt felkészülni, hogy időben meglegyen minden a beszerzésükhöz!

Anyakönyvi kivonat

Ez az első okmány, amelyet igényelni kell ahhoz, hogy a kisbaba többi hivatalos papírját is be tudd szerezni. Már a kórházban felveszik az adatokat, ezért a szüléshez vidd magaddal a következőket:
- a két szülő személyi igazolványát, lakcímkártyáját,
- az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, ha ez nincs meg, akkor illetékmentesen kérhetsz másolatot a házasságkötés helyszínén,
- nem házasok esetében az apasági elismerő nyilatkozatot, illetve hajadonsági igazolást. Ez utóbbit az anya lakcíme szerinti népesség-nyilvántartó vagy okmányiroda állítja ki. Apasági elismerő nyilatkozatot az anya lakhelye szerint illetékes önkormányzatnál, az anyakönyvvezetőnél lehet tenni, minden esetben személyesen. Szükséges hozzá az apa és az anya személyi igazolványa, lakcímigazoló kártyája, a terhességi kiskönyv, illetve mindkét fél jelenléte.
A születés helye szerint illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatalában lehet átvenni az iratot pár nap múlva, kizárólag személyesen. Ha egyik szülő sem tud érte menni, akkor meghatalmazás ellenében más is átveheti az iratot.
Ha bármikor elvesztenétek, az illetékes önkormányzatnál szerezhettek be másolatot!

Lakcímkártya

A baba lakcímkártyáját a szülés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatal állítja ki a születési anyakönyvi kivonathoz hasonlóan. Az amúgy illetékmentes ügyintézéshez mindkét szülő személyi igazolványára, lakcímkártyájára szükség lesz. Az édesanya a születés anyakönyvi bejelentésével egyidejűleg kérheti, hogy nevét és telefonszámát az újszülött hatósági igazolványán feltüntessék, módosítsák, vagy éppen töröljék.

Tajkártya

Az újszülöttek részére a tajkártya az újszülöttosztályon rendelkezésre bocsátott nyomtatvány kitöltésével igényelhető. Ha a szülés nem kórházban zajlik, vagy a kórház nem intézi, akkor a megszületést anyakönyvező anyakönyvvezetőtől fogjátok megkapni a tajkártya igényléséhez szükséges nyomtatványt. A kitöltött nyomtatványt mindkét esetben az anyakönyvvezető küldi meg a megyei (fővárosi) egészségbiztosítási pénztárnak. A hivatal a kiállított tajkártyát postán küldi el a szülőknek a születést követő legalább 10 munkanapon vagy legfeljebb egy hónapon belül.

Anyasági ellátások

A gyes és a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár. A terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj biztosításhoz van kötve. A legjobb, ha magad bogarászod ki, mi vonatkozik rád, mi ezt az oldalt találtuk leginkább használhatónak: http://www.artandtax.com. Különböző trükkökre is fölhívják a figyelmet, tippeket adnak különböző bonyolult helyzetek esetén.
Egyet mi is adhatunk: amit lehet, intézz postán. Ma már alig van olyan hivatal, ahová muszáj személyesen bemenned, nem kell sorban állnod a babával. Sok helyen van lehetőség elektronikus ügyintézésre is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák