Terhesség

Úgy nézünk ki, ahogy hívnak minket?

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása szerint az emberek jó eséllyel össze tudnak párosítani ismeretlen arcokat hozzájuk tartozó nevekkel.
2017. Március 02.

Úgy nézünk ki, ahogy hívnak minket?

Ennek az oka az lehet, hogy hajlamosak vagyunk a nevekhez kulturális sztereotípiákat társítani.

A Journal of Personality and Social Psychology című lapban közzétett vizsgálatot vezető Yonat Zwebner, a jeruzsálemi Héber Egyetem PhD hallgatója munkatársaival több kísérletet is elvégzett, melyben összesen több százan vettek részt. Valamennyi kísérlet során fényképeket mutattak az alanyoknak, akik számára egy 4 vagy 5 nevet tartalmazó listából kellett kiválasztani az archoz tartozót. A kísérletben résztvevők mindannyian jobb arányban találták el a képen látható személyek neveit, mint amikor véletlenszerűen rendelték a neveket az arcok mellé, 25-40 százalékos pontossággal a 20-25 százalékkal szemben.

Zwebner szerint ennek az az oka, hogy az emberek idővel tudat alatt azonosulnak és hasonulnak a saját nevükhöz, illetve az azokhoz társított sztereotípiákhoz. Korábbi vizsgálatok már rámutattak, hogy számos névhez az emberek többsége automatikusan hozzákapcsol egy külsőt, például egy Bobot a többség kerekebb arcúnak képzel, mint egy Timet.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy már születésünktől fogva bekerülünk valamilyen skatulyába, és nem csak az alapján, hogy milyen neműnek, milyen etnikumúnak, illetve milyen gazdasági helyzetűnek születtünk, de az alapján is, hogy milyen nevet kapunk a szüleinktől.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress