Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Úgy érzed, kivagy? A dühtakarítás is segíthet

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 16. | Frissítve: 2021. szeptember 21.

Forrás: babaszoba.hu

Érezted már úgy, hogy csak egy alapos fürdőszoba takarítás képes megnyugtatni? Vagy amikor a gyerek ment annyira az idegeidre, hogy dühösen sikálod az edényeket? A jó hírünk az, hogy a dühtakarítás nemhogy normális, hanem egyenesen egészséges.

A dühtakarítás egészséges (fotó: Getty Images)
És igen, akármennyire is viccesen hangzik, de létezik a jelenségre fogalom: dühtakarítás. Ez egy természetes reakció a pszichológusok szerint, amit minden ember átél élete során. Most az is kiderült, hogy nemcsak természetes, de egyenesen egészséges is.
Tracy Hejmanowski, klinikai pszichológusa, egy interjúban elmondta a Rompernek, hogy a jelenség mögött az áll, hogy amikor a mentális vagy érzelmi világunkban zavar keletkezik, akkor a fizikai világunkat tisztítjuk meg, tesszük rendbe, pont úgy, ahogy szeretnénk, hogy a mentális világunkkal is történjen. Ez egy természetes reakció.
Natalie Buchwald, a Manhattan Mentális Egészség alapítója pedig hozzáteszi, hogy, amit nem tudsz megváltoztatni egy emberen vagy egy helyzeten, azt képes vagy megcsinálni egy tárggyal. A takarítás nagyszerű módja az átcsatornázásnak. Át tudod helyezni az energiáidat valami élettelen dologra. Arra is lehetőséget nyújt, hogy szünetet tarts abban a folyamatban, ami kiváltotta belőled a dühöt. Amikor visszatérsz a dühöt kiváltó helyzethez, sokkal tisztábban láthatod a problémát.
Hejmanowski szerint a negatív érzelmek átcsatornázása, átalakítása valami mássá valójában megküzdési mechanizmus. Erre létezik egy pszichoanalitikus kifejezés: a szublimáció. "Amikor szublimálunk, akkor egy olyan védelmi mechanizmust alakítunk ki, ami valamilyen nemkívánatos impulzust, késztetést vagy érzetet hoz, és társadalmi szempontból elfogadhatóbbá irányítjuk azt. Például társadalmilag nem elfogadott kiabálni a gyerekkel, ezért inkább magamban morgok vagy elkezdek takarítani.
Most, hogy karanténban vagyunk és sok időt töltünk otthon, többet szorongunk, bizonytalanok vagyunk, úgy érezhetjük, hogy kevés dolgot tudunk kontroll alatt tartani. Ha ebben a helyzetben sokkal többet takarítunk, mint békeidőben szoktunk, akkor ez teljesen érthető. Inkább takarítsunk, mint valamilyen egészségtelen dolgot válasszunk feszültséglevezetés gyanánt. Ha úgy tudod elkerülni a gyerekkel való ordibálást, hogy rendet raksz a szekrényben, akkor ez nemhogy furcsa, hanem egyenesen hasznos. A saját rossz szokásainkat, berögződéseinket valami konstruktív dologgá alakítjuk: ez ünnepelni való helyzet.
De túl is léphetünk a takarításon és szintet ugorhatunk: ha kigyönyörködtük magunkat abban, hogy minden ragyog, akkor szedjünk virágot, vigyük be a házba, ne csak tisztává, hanem örömtelivé is tegyük az otthonunk, .
Persze, ha úgy érezzük már-már kényszeresen suvickolunk és a stressz komolyan befolyásolja az életminőségünket, akkor keressünk fel online szakembert és kérjünk tőle segítséget.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések