Terhesség

Tünetek az első trimeszterben, amelyek jelzik, hogy minden rendben

A terhesség első hónapja megterhelő lehet. A tested elkezd megváltozni, és mindenféle szokatlan tünet, panasz jelentkezhet.
2020. Augusztus 18.
Tünetek az első trimeszterben, amelyek jelzik, hogy minden rendben (Fotó: Getty Images)

Ezek akár aggasztónak is tűnhetnek, azonban van, ami éppen azt jelzi, hogy a terhességed során minden pontosan úgy alakul, ahogy kell. A Romper.com összegyűjtött kilenc olyan tünetet, amely azt jelzi, hogy minden a megfelelő módon alakul a terhességed során.

Kimerült vagy

Sokan érzik magukat kimerültnek, gyakran álmosnak az első trimeszterben, és az is teljesen normális, ha korán szeretnél lefeküdni ilyenkor. – Érdemes ilyenkor felkészülni a délutáni szundításra és a kora esti, akár 7 órás lefekvésre – mondta a Romper.com-nak dr. Delisa Skeete Henry, szülész-nőgyógyász, aki szerint az első trimeszterben a szervezet kimerül, olyan anyagcsere folyamatok zajlanak, melyek miatt rengeteg pihenésre van szükség. Nem érdemes küzdened a fáradtság ellen, jobb hallgatni a szervezetedre és lepihenned, amikor szükséges.

Növekvő, fájó mellek

A mellek fájdalma nagyon gyakori az első trimeszterben, a változó hormonszintek miatt. – Az első harmadban a progeszteron hormon szintje növekszik, ettől lehetnek érzékenyek, fájdalmasak a mellek – mondta dr. Skeete Henry. A tünetek javulnak, ahogy a második trimeszterbe lépsz, de érdemes beszerezni néhány jól illeszkedő, kényelmes sportmelltartót.

Székrekedés

A progeszteron hormon támogatja a kisbaba növekedését, de a vastagbél és a belek mozgását lassítja. Ezért fordulhat elő, hogy sokkal több időt töltesz a WC-n ülve. Ha nagyobb a probléma a székrekedéssel, érdemes beszélned az orvosoddal, de a magas rostbevitel és a rendszeres folyadékfogyasztás segítheti a bélmozgást.

Puffadás

A BabyCenter szerint szintén a progeszteron hormonnak köszönhetően tapasztalható a puffadás az első trimeszterben. – A terhességi hormonok miatt lassabban mozognak a belek, ezért tapasztalható puffadás, különösen a nap végén – magyarázta dr. Skeete Henry. A hasban, méhben is egyre nagyobb a nyomás, amely megfeszítheti az izmokat ezen a tájékon, és ez is hozzájárulhat a gázképződéshez.

Hányinger – akár egész nap

A reggeli rosszullét elnevezés nem a legjobb – ugyan már a kora reggeli órákban is tapasztalható hányinger, de vannak nők, akik egész nap érezhetik. Dr. Abigail Cutler, a Yale-New Haven kórház szülész-nőgyógyásza szerint vannak, akik érzékenyebbek a terhességi hormonokra, legyen szó az ösztrogénről, amely a mellek érzékenységére lehet hatással, vagy a hCG-ről, amely a rosszullétet befolyásolhatja. Amíg a rosszullétek időszaka (általában az első trimeszter) el nem múlik, dr. Skeete Henry szerint érdemes próbálkozni a gyömbérteával, illetve a kis étkezésekkel.

Sóvárgás

A sóvárgás nem csak a terhesség későbbi szakaszaiban jelentkezhet. Dr. Cutler szerint léteznek olyan elméletek, melyek alapján a szervezet olyan élelmiszereket kíván, amelyre a magzatnak leginkább szüksége van. Míg dr. Skeete Henry szerint elképzelhető, hogy gyorsételek, magas szénhidráttartalmú ételek után sóvárogsz, illetve kevésbé egészséges ételek iránt. – Ha a babának egy kis fagyira van szüksége, nem érdemes megtagadni – mondta.

Bővebb folyás

A bővebb, fehér hüvelyi folyás is gyakori terhességi tünet, melyet a szervezet magasabb ösztrogéntermelése okoz a korai várandósság során. Illetve a medence területének fokozott vérellátása is serkenti a nyálkahártyát és a folyás mennyiségét. Amennyiben szükséges, inkább betétet használj, ne tampont. Dr. Skeete Henry szerint, ha a folyásnak kellemetlen szaga van, zöld vagy sárga színű, akkor érdemes felkeresni az orvost is.

Gyakori vizeletürítés

A gyakori vizeletürítés a terhesség korai időszakában is normális, amikor a növekvő baba súlya még nem nyomja a hólyagot. – A terhesség alatt a vérmennyiség az ötszörösére nőhet. A vesék több vért szűrnek, ez pedig több vizeletet generál és gyakoribb vizeletürítést – mondta Dr. Skeete Henry.

Nincs semmiféle tünet

Amikor pozitív lett a teszt, felkészültél a kellemetlen terhességi tünetekre, ám nem jelentkezett egy sem. Emiatt sem kell aggódni, az is rendben van, ha nincs semmiféle tünet, az is lehet az egészséges terhesség jele, ha nem tapasztalod ezeket a panaszokat. Dr. Skeete Henry szerint ha a terhesség alatt minden a normális módon zajlik, szerencsésnek mondhatja magát az anyuka, aki nem tapasztal tüneteket.Forrás: romper.com