Terhesség

Túl nagy a magzat?

Az ultrahangos vizsgálatok során gondosan lemérik a magzat méreteit, így már szülés előtt kiderül, nincs-e téraránytalanság az anyai medence és a magzati koponyaméret között.
2007. Szeptember 05.

A fejlődés során időben kitűnik, ha a magzat korához képest túlságosan nagy. A szülések kilencvenöt százalékában nincs szó olyan méretbeli eltérésekről, ami császármetszést indokolna, a legtöbb esetben kifér a baba. Ma már csak elvétve fordul elő, hogy a szülőútban megrekedt magzati koponyát szülészeti fogóval kellene világra segíteni. A szülőutak tágulékonysága mellett a magzati koponya is alkalmazkodóképes: a kutacsok mentén a csontok károsodás nélkül elmozdulhatnak.

Nem ad okot aggodalomra, ha az újszülött feje kissé formátlan, hamarosan remek kis kobak gömbölyödik belőle. A szülés során a magzat is megdolgozik minden milliméterért: előrehaladás közben 90 fokos fordulatot vesz, hogy átférjen a medencén, majd a vállak egy újabb fordulat után oldalvást bújnak elő. Cukorbeteg várandósoknál előreláthatóan nagyobb babára lehet számítani, ha nincs megfelelően beállítva a vércukorérték, és a kismama nem vesz igénybe szakszerű gondozást.

Elterjedt vélekedés, hogy a magzatvédő vitamint szedő nők méretes babákat szülhetnek, de ez kutatások során, abszolút tévedés bizonyult. Nem biztos, hogy nagy lesz a baba, ha az anya sokat hízik a kilenc hónap során. Csak általánosságban igaz, hogy nagyobb termetű anyák nagyobb babákat hoznak világra, inkább örökletes tényezők játszanak szerepet. Nagyobb a téraránytalanság valószínűsége, ha az anya feltűnően vékony, alacsony, míg az apa magas, erős testalkatú.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A magzat fejlődése
  • Mi az a BPD?
  • Mi az a CRL?
  • Forrás: Kismama magazin