Terhesség

Tudnak a babák csuklani és büfizni a méhben?

Sok kismama fejében fordul meg a gondolat, hogy vajon mi minden történik a babájával a méhben, mivel tölti az idejét, és mi mindent tud a fejlődésben lévő pici. Mi a helyzet a csuklással vagy a büfizéssel?
2022. Május 08.
Tudnak a babák csuklani és büfizni a méhben? (Fotó: Getty Images)

Sok kismama fejében fordul meg a gondolat, hogy vajon mi minden történik a babájával a méhben, mivel tölti az idejét, és mi mindent tud a fejlődésben lévő pici. Mi a helyzet a csuklással vagy a büfizéssel?

Tud a méhben fejlődő baba csuklani?

A rövid válasz az, hogy igen. “A csuklás a méhben az első trimeszter végén vagy a második trimeszter elején kezdődhet. Általában a csuklás 1-2 percig tart, bár hosszabb ideig is elhúzódhat. Ezután magától elmúlik” – magyarázta el a parents.com portál kérdésére dr. Kire Stojkovsk, a Farr Intézet orvosa, aki hozzátette, hogy ez egy teljesen normális jelenség.

De mi a helyzet a büfizéssel?

Míg csuklani tud egy baba az anyaméhben, a büfizéssel már más a helyzet. Mivel a méhben nincs levegő, ezért erre nem képesek a fejlődésben lévő babák, mondta el dr. Greg Marchland szülész-nőgyógyász a portálnak. “Ki tudják köpni a magzatvizet, amit lenyelnek. De ezt ritkán figyelik meg, kivéve a magzati születési rendellenességek esetén” – tette hozzá.

Mi okozhatja a baba csuklását a méhben, és ez milyen érzés?

A méhben fejlődő babák csuklásának oka egyelőre nem ismert. Egyes babák gyakran csuklanak, akár naponta többször is, míg mások egyáltalán nem szoktak. Bár az ok egyelőre nem igazán ismert, abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a magzati csuklás nem veszélyes vagy káros.

“A magzati csuklás soha nem ad okot az aggodalomra. Valójában ennek az ellenkezője igaz: ezek a jó oxigénellátás jelei. A szülészek által használt speciális teszt – az úgynevezett biofizikai profil – a magzati csuklást használja annak jelzésére, hogy a baba elegendő oxigént kap a méhlepényből” – mondta Marchand. A csuklás a tüdő érésének és fejlődésének a “mellékterméke”.

A ritmikus, tartós magzati csuklás egyfajta lüktetésnek, rángatózásnak tűnhet. Van, aki apró kopogáshoz hasonlítja, vagy pillangókhoz, esetleg ahhoz, mintha pattogatott kukoricát pattogatnának a hasban.

A magzati csuklás tehát nem ad okot az aggodalomra, de ha valami szokatlant tapasztalsz, érdemes lehet jelezned az orvosodnak, a biztonság kedvéért.

Forrás: parents.com