Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Toxémia: a terhességi mérgezés jelei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 14. | Frissítve: 2019. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

A toxémia rendszerint a terhesség 20. betöltött hete után jelentkezik, és az első terhességek 5-7 százalékában fordul elő. Jellegzetes tünetekkel, szélsőséges esetekben életveszélyes állapottal járhat.

Korábban úgy tartották, a méhlepény által termelt méreganyag okozza a problémát, ezért használták a terhességi toxikózis, toxémia, terhességi mérgezés szakkifejezéseket.
Azonban több évtizedes kutatás során sem lelték meg a keresett mérget, így az elmélet és vele együtt az erre utaló elnevezések is árnyalják picit a toxémia körül kialakult képet. Napjainkban leginkább a preeklampszia kifejezést használja a szakirodalom, ami szó szerint annyit tesz: görcs előtti állapot.
A terhességi toxémia vezető tünete a magas vérnyomás, a beteg vizeletéből fehérje mutatható ki, és gyakori az ödéma (vizesedés) is. Emellett májműködési zavarok, a véralvadásért felelős vérlemezkeszám csökkenése és a vérsavóban található húgysavszint emelkedése jellemző. A terhesgondozás során azonban vizsgálják ezeket a tényezőket.
A betegség lefolyásáért alapvetően két, a méhlepény keringését szabályzó hormon egyensúlyának megbomlása felelős. A prosztaciklin a méhlepény felszínes sejtjeiben, míg a tromboxán a mélyebb rétegekben termelődik.
Ha a lepényszövet vérrel érintkező felülete nagyobb mértékben pusztul, mint a mélyebb rétegek, a prosztaciklin-termelés csökken, a tromboxán termelődése változatlan marad.
A tünetek a tromboxán hatásaiból adódnak: az érfal átjárhatóságának növekedése testszerte vizenyőben és fehérjevizelésben mutatkozik meg. Az érösszehúzódás miatt magas vérnyomás alakul ki. A fokozott trombózishajlam és a lepénykeringés csökkenése miatt lepényelégtelenség alakul ki. A vérlemezkék összecsapzódása miatt testszerte mikroszkópos vérrögök alakulnak ki (DIC = disszeminált intravazális coagulatio = szétszórt, érpályán belüli véralvadás).
Legsúlyosabb esetekben az anyánál epilepsziaszerű görcsök (eclampszia) és HELLP-szindróma (hemolysis, elevated liver enzymes, low platelet count = vörösvérsejtek szétesése, megemelkedett májenzimek, alacsony vérlemezke szám) lép fel. A számos helyen bekövetkező mikrotrombózis miatt a vérlemezkék és véralvadási faktorok elfogynak, és vérzékenység alakul ki (konzumpciós koagulopátia).

Milyen figyelmeztetőjelei lehetnek a terhességi toxémiának?

A már említett három tüneten túl az általános közérzetben beálló változások mindenképpen figyelmeztetőek lehetnek:
- fejfájás
- látászavarok
- hányás és hányinger
- fülzúgás
- gyomortáji panaszok
- csökkent vizeletmennyiség
- kifejezetten a jobb oldali bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom
- influenzaszerű tünetek
Ezek mind olyan tünetek, amelyekre nem szabad legyinteni. Mindenképpen fel kell keresni orvosodat, ha bármelyiket tapasztalod!
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések