Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tolófájás: hogy ismerhető fel?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 21. | Frissítve: 2021. július 12.

Forrás: babaszoba.hu

Először szülő kismamákban sokszor felmerül a kérdés: vajon honnan tudja majd, hogy már a tolófájással van dolga?

Tolófájás: hogy ismerhető fel? (fotó: Getty Images)
A kitolási szak a méhszáj teljes tágulásától a baba megszületéséig tart. Ebben a szakaszban a kezdeti részben a baba feje lefelé kezd mozogni, majd egy igen aktív szak következik, amikor az anya ellenállhatatlan vágyat érez a nyomásra.
Az első tolófájások akkor jelentkeznek, amikor a méhszáj már teljesen eltűnt, kitágult. Ez egy nagyon aktív szakasza a vajúdásnak, amikor a fájások szinte egymásba érnek, egyre sűrűsödnek, erősödnek, majd egy rövid nyugalmi időszak után jönnek a kitolás fájásai, amiből általában néhány nyomás után kint is van a baba.
A tolófájások kezdetén sokan erős székelési ingert éreznek, ennek az az oka, hogy a baba nyomást gyakorol a belekre. Ez az inger kevésbé erős akkor, ha epidurális érzéstelenítésben szül az anya. Sok esetben a székelési inger hatására valóban székel is a szülő nő, ez egy természetes folyamat, nincs miért szégyenkezni miatta.
Ha a kitolási szak a maga ütemében tud lezajlani, az anyát senki nem sürgeti, akkor a gát is felkészül a tolófájásokra. Maga a kitolás egy ösztönös folyamat, ha nem adnak instrukciókat a kismamának, akkor is képes ösztönből nyomni. A méhösszehúzódásoknak és a hasizmok munkájának szinkronja szükséges hozzá. A tolófájások hatékonyságát nagyban elősegíti, ha az anya megválaszthatja a megfelelő pozíciót a kitoláshoz, a gravitáció segíti és gyorsítja is a folyamatot.
Többedszer szülő nőknél általában lerövidül az aktív toló szakasz.
(Cikk forrása: healthengine.com.au)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések