Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tojásevés a terhesség alatt - mire vigyázzunk?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 1.

Forrás: babaszoba.hu

A tojás sokak számára a reggeli legfontosabb alapanyaga. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy biztonságos-e a tojás fogyasztása a terhesség alatt.

Tojásevés a terhesség alatt - mire vigyázzunk? (fotó: Getty Images)
Szerencsére nem kell teljesen száműzni a tojást a terhesség alatt, de néhány dologra érdemes figyelned.

Biztonságos-e a tojás fogyasztása a terhesség alatt?

Amikor terhes leszel, valószínűleg találkozni fogsz olyan listával, amely a terhesség alatt kerülendő élelmiszereket gyűjti össze. A listán szerepelhetnek a pasztőrözetlen élelmiszerek, a nyers vagy nem kellően átsütött ételek. A pasztörizálás és a főzés eltávolítja az élelmiszerekben lévő káros baktériumokat, mint pl. a lisztériát. Alap esetben a szervezetünk elég jól kezeli ezeket a baktériumokat mindenféle káros hatás nélkül. A terhes kismamák immunrendszere azonban gyengébb - vagyis a pasztőrözetlen vagy nem kellően átsütött ételek fogyasztása ártalmas lehet az anyára és a magzatra is.
A kérdésre tehát a rövid válasz az, hogy igen, ehető tojás a terhesség alatt, feltéve, ha főtt vagy pasztörizált. A lényeg tehát az, hogy milyen módon készítjük el a tojást.

Hogyan kell megfelelően elkészíteni a tojást a terhesség alatt?

A nyers tojás fogyasztása növeli a szalmonellafertőzés kockázatát, ami veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra. Ugyanakkor a tojás egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer, éppen ezért a terhesség alatt is fogyasztható bizonyos módokon. Amit egyértelműen kerülni kell, az a nyers tojás fogyasztása. Ide tartozik a lágytojás is, és kerülni kell olyan élelmiszereket is, amelyek nyers vagy nem kellően megfőtt tojást tartalmaznak, főként, ha nem bolti, hanem házi termékek, mint például:
  • nyers süteménytészta
  • tojáslikőr
  • nyers tojást tartalmazó salátaöntetek
  • jégkrém
  • majonéz
Ha a fenti termékeket boltban vásárolod meg, akkor olvasd el figyelmesen a termék címkéjét, de általában a bolti a termékek pasztőrözött tojást tartalmaznak.
Ha terhesség alatt ételmérgezés történik, akkor az a magzatvíz fertőzéséhez vezethet. Ezért jobb az elővigyázatosság.

Hogyan főzzük a tojásokat a terhesség alatt?

A legjobb, ha a tojást alaposan megfőzöd. Akkor jó, ha a sárgája és a fehérje már szilárd és nem folyós az állaga. Ne legyen nyálkás sem az elkészített tojás.
A keményre főtt tojást is alaposan ellenőrizd fogyasztás előtt. Vágd félbe, hogy megbizonyosodj arról, a közepe is megfőtt. Általában 10-12 percig kell főzni a tojást, hogy megfelelő legyen az állaga.
Ha tükörtojást szeretnél enni, akkor mindkét oldalát süsd 2-3 percig.

A tojásfogyasztás előnyei a terhesség alatt

A tojásfogyasztás sok előnnyel jár a terhesség alatt. A tojás főként zsírból és fehérjéből áll, és nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. A magas fehérje- és egészséges zsírtartalmú ételek fogyasztása segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában, ami csökkentheti a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Bizonyos tojástípusok jó D-vitamin-források. Egy kutatás például kimutatta, hogy a szabad tartású és bio tojások több D-vitamint tartalmaznak, mint a hagyományos társaik. A tojások D-vitamin-tartalma a tojássárgájában koncentrálódik, ezért fontos, hogy ne csak tojásfehérjét együnk.
Ezenkívül a tojás tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges terhességhez, beleértve a B12-vitamint, a kolint és a fehérjét. Laktatóak, és hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, ami segít a terhesség alatti testsúlyszabályozásban. A tojás gazdag vas- és fehérjeforrás is.

A tojás előnyei a fejlődő magzat számára

A tojás olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a magzat fejlődését, mint a B12-vitamin és a kolin, mindkettő hozzájárul az egészséges agyfejlődéshez.
A gazdag fehérjeforrás fontos a bőr, a haj, az izmok és a csontok fejlődésében, és a sejteknek szükségük van rá a megfelelő működéshez.
A terhesség alatti kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos mind az anya, mind a magzat szempontjából. Ha megkívánod a tojást, akkor bátran egyél, de alaposan süsd/főzd meg.
(Cikk forrása: healthline.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák