Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Többet kellene mozogniuk a várandósoknak

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 5. | Frissítve: 2016. október 30.

Forrás: Medipress

Egy kutatás szerint, ha a kismama a terhessége alatt végig mozog és fitt marad, nem csak a plusz kilókat kerülheti el, de például a hátfájást is.

Többet kellene mozogniuk a várandósoknak

Egy új kutatás megállapította, aki várandósan sem szeretne felesleges plusz kilókat magára szedni, annak nem elég napi fél óra edzés a futógépen, sokkal inkább arra kell törekednie, hogy terhessége alatt végig fizikailag aktív maradjon, ezzel ugyanis csökkenni fog a hátfájás és az álmatlanság, ellenben a kismama energikus és fitt marad.
Amint azt Christina Campbell, az Iowa Állami Egyetem táplálkozástudományi szakembere kifejtette, a terhes nők ébrenlétük idejének 75 százalékát többnyire valamilyen ülő tevékenységgel töltik, és bár legtöbbjük kapott már útmutatást arra nézve, hogy milyen fontos a fizikai aktivitást ebben az időszakban is, mégsem változtatnak semmit életmódjukon. Pedig mindez nem csupán azért fontos, hogy a várandós anyák ne hízzanak el, hanem a leendő újszülött egészsége szempontjából is, ha ugyanis az anya túl sok kilót szed fel terhessége során, akkor várhatóan gyermeke is túlsúllyal fog küzdeni.
A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás emellett magas vérnyomást és terhességi mérgezést is eredményezhet, ezért lenne fontos, hogy mindenki komolyan vegye az ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseket.
Noha a jelenlegi útmutatás szerint napi harminc perc az edzőteremben már elegendő mozgás egy kismama számára, a legtöbben ennyi időre sem jutnak el oda, ezért is tartja fontosnak a szakember hangsúlyozni, hogy ehelyett sokkal inkább arra kellene figyelni, hogy a mindennapok során aktív maradjon az anya, például járjon gyalog a munkahelyére, vagy parkoljon messzebb a szokásosnál, illetve lift helyett válassza a lépcsőzést.
A kutatás során Campbell Greg Walk kineziológia professzorral együttműködve a második és a harmadik trimeszter egy-egy hetében 24 órán át mérte a várandós nők aktivitási szintjét a karjukra, illetve a lábukra helyezett monitorokkal, és megállapította, hogy azok a kismamák, akik egy percet sem edzettek, ellenben egész nap aktívak voltak - vagy mert olyan munkát végeztek, vagy mert a nagyobb gyerekük után rohangáltak -, sokkal több kalóriát égettek el, mint azok, akik csupán napi fél órát töltöttel el sportolással, azon kívül pedig nemigen mozogtak.
Campbell megjegyezte, hogy a fizikai aktivitás mellett a másik fontos tényező a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás megelőzése érdekében a megfelelő étrend, ezeken kívül azonban az elegendő - napi 7-9 óra - alvás sem elhanyagolható, hiszen ennek hiányában a várandós nők képtelenek aktívak maradni a nap során.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák