Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Több tízezren követelték az abortusz teljes betiltását

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 23.

Forrás: MTI

Több tízezren vonultak fel Pozsonyban a terhességmegszakítás teljes betiltását követelve.

Több tízezren követelték az abortusz teljes betiltását (fotó: iStock)
"Minden ember ember, mérettől függetlenül"; "Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg" - írták transzparenseikre a tiltakozók, akik azt szeretnék elérni, hogy még nemi erőszakból származó terhesség vagy súlyos születési rendellenesség esetén se lehessen terhességet megszakítani. A szervezők szerint mintegy ötvenezer ember vett részt a meneten.
A szlovák abortuszszabályozás viszonylag megengedő. A várandósság 12. hetéig bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.
A szlovákiai konzervatív és jobboldali pártok viszont azt szeretnék, ha az abortusz tilos lenne, vagy legfeljebb a terhesség 6-8. hetéig lehetne elvégezni.
A parlament még ebben a hónapban vitát kezd a terhességmegszakítás szabályozásának módosításáról. A kormányzó Irány - Szociáldemokrácia és a kisebbik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt egyelőre nem foglalt állást arról, hogy milyen módosításokat támogatnak.
Szlovákiában az elmúlt 10 évben évi 11 ezerről 6 ezerre csökkent a terhességmegszakítások száma. A Focus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság többsége, 55,5 százaléka nem támogatja az abortusz szabályainak szigorítását, míg 34,6 százalék igen.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák