Terhesség

Tisztázzuk: ez a különbség a dúla és a bába között

Az elmúlt napok híradásaiból mindannyian értesülhettünk arról, hogy egy otthonszülés tragikus fordulatot vett, és egy gyermek halva jött világra.
2021. Május 12.
Tegyünk rendet a fejekben: mi a különbség a dúla és a bába között? (fotó: Pexels)

Az eset nyilvánvalóan számos kérdést felvetett, rávilágított ugyanakkor arra is, hogy a közvélemény összemossa az édesanyák szülésénél jelenlévők, így a dúlák, a bábák, a szülésznők és az orvosok feladatait, kompetenciáit. B. Szirtes Dóra (az Ösztönanyu program megalkotója, Montessori pedagógus) Dézsi Réka (az Magyar DONA Dúlakör alapítója) és Nagyné Hilda dúlákkal beszélgetett.

Manapság nem olyan könnyű édesanyaként felkészülni a szülésre, hiszen számos, egymásnak látszólag ellentmondó információk közül kell kiválasztania egy kismamának az igazságot, a számára legmegfelelőbb megoldásokat. Ráadásul ezáltal gyakran irreális elvárásokat is támasztanak maguk elé legyen szó akár a szülésről, a szoptatásról, vagy a hordozásról. Mi a szerepe ebben a bonyolult rendszerben a dúláknak és mi a bábáknak?

Dézsi Réka: Valóban, én is azt tapasztalom, hogy zavar van a fejekben a dúlák és a bábák kompetenciáit tekintve. Ha röviden kellene összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy a dúlák abban tudnak segíteni, hogy az édesanyák felszabaduljanak a saját elvárásaik és félelmeik alól, és az idilli állapot mellett felkészüljenek az esetleges nehéz pillanatokra is, mert lesznek alkalmak, amikor támogatásra van szükségük.

Nagyné Hilda: Számunkra a lelki támogatás és az információátadás a legfontosabb. Nem foglalunk állást semmiben, nem beszéljük rá semmire az édesanyát. Ahogyan az Ösztönanyu program, úgy mi is a középutat képviseljük, s célunk támogatni őt abban, hogy maga válassza ki a számára legmegfelelőbb megoldásokat, emellett várandóssága minden szakaszában kísérjük. A bába az édesanyát egészségügyi szempontból készíti fel, effektíve szülésznőként vesz részt a folyamatban.

Én nagyon boldog lettem volna, ha mindezt tudom már az első várandósságom alatt! Amikor pozitív lesz a terhességi teszt, ezer kérdés kavarog az édesanyák fejében. Már ebben az időszakban is érdemes felvenni a kapcsolatot egy dúlával?

Dézsi Réka: Mindenképpen, hiszen a dúla akár az orvosválasztásban is tud segíteni. Sok szakembert ismerünk, a hozzáállásuk is eljut hozzánk, így tudunk több orvost is ajánlani az édesanyáknak, akik közül lehetőségük van választani a saját igényeik alapján. Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy a dúlaválasztást sem szabad elhamarkodni. Érdemes az édesanyáknak több dúlával is beszélgetnie és az intuícióira hallgatva meghoznia a döntést.

Nagyné Hilda: Én azt mondom, hogy ha valaki már a terhessége első percében felismeri, hogy lelkileg bizonytalan és számtalan kérdése van, érdemes keresnie egy dúlát már akkor. Ha csak később érzi ennek szükségességét, akkor sem késett el vele. Gyakori tévhit, hogy ha valakinek dúlája van, akkor otthon fog szülni. Ez nem így van. Természetesen otthonszülésnél bárki ott lehet, a kórházzal nem ez a helyzet, különösen most, ebben a pandémiás időszakban. Törvényben van rögzítve ennek lehetősége, miszerint a szülő nőt kísérheti 18 éven felüli személy, aki lehet az apuka, barátnő, de akár a dúla is. Nem titkos ügynökként vagyunk jelen a szülésnél, hanem bemutatkozunk, elmondjuk, hogy mi dúlák vagyunk és végig támogathatjuk a szülés lelki folyamatát.

Tehát a dúla végig kíséri a várandósságom és a szülésem (ha szeretném), akár otthon, akár kórházban szülök. Mi a helyet a bábákkal?

Dézsi Réka: A bába kérdése általában akkor merül fel, amikor az édesanya szeretne informálódni az otthonszüléssel kapcsolatos lehetőségeiről. A bába válaszol az egészségével kapcsolatos kérdésekre is, pontosan el tudja mondani, hogyan zajlik a szülés, fel tud készülni arra, ami várja. Természetesen a bábát akkor is fel lehet keresni, ha kórházban szeretne szülni a kismama, csak kórházi protokolláris válasz helyett evidence-based, személyre szabott válaszokra kíváncsi. Visszatérve a bába és a dúla közötti különbségre: ahogyan az előbb elhangzott: a dúla a kórházi vagy az otthonszülés teljes folyamatát végigkísérheti, a bába az otthonszülést kísérheti, de ha az kórházi születésben végződik, a feladatait és a felelősségét át kell adnia a kórházi dolgozóknak, így a továbbiakban tevékenyen már nem vehet részt bábai minőségben a szülés lebonyolításában.

Említettétek az információátadást és a személyre szabott válaszokat. Emlékszem, amikor szülésfelkészítő után beszélgettünk a férjemmel, úgy éreztük, hogy lenne még miről tájékozódnunk. Milyen különbségek vannak egy kórházi, egy bába és egy dúla által tartott szülésfelkészítő között?

Nagyné Hilda: A szülésznők által tartott kórházi szülésfelkészítők alapja a kórházi protokoll. Az alkalmat csoportosan tartják, viszonylag kevés lehetőség van a kérdések feltevésére, hiszen másik 20-25 kismama is ott van. A dúla személyre szabott tanácsadást tart. Nem csak a szülésről beszélünk, hanem ápolgatjuk az egyént is, a készülő kis családot. Arról esik szó, amiről szeretné. Nincsenek tabuk.

Dézsi Réka: A bábai szülésfelkészítő jellemzően a testi folyamatokra fókuszál, de bensőségesebb hangulatban telik, megemlítésre kerülhet a lelki oldal, interaktívabb, mint egy kórházi előadás. A dúlai beszélgetések egyéniek, érzelem-lélek-központúak. A dúlai alapvetésünk az, hogy az érzelmi hatások segíteni és gátolni is tudják a szülés folyamatát. Az édesanyáknak segítenünk kell abban, hogy megértsék a szülés során zajló dinamikákat, amiben visszaköszön az életük, a hitrendszerük, a családi mintájuk is. Ugyanakkor természetesen nagyon fontos, hogy megkapják a szükséges információkata beavatkozásokról, az esetleges tragédiákról. Ebben a tekintetben nagyon alul-informáltak a kismamák. A legfontosabb cél ugyanakkor egyértelműen az, hogy az édesanya megerősödjön és elhiggye, hogy meg tudja szülni gyermekét.

Nagyon fontosnak tartom, amit mondtál, Réka! Nem is gondoljuk, sokszor csak utólag jövünk rá, hogy mennyi dolgunk van önmagunkkal ahhoz, hogy a szülésünk rendben menjen, s hogy a későbbiekben önazonosan neveljük gyermekeinket. Hogy mennyire bízik magában egy kismama, nagyban befolyásolja, elgondolkodik-e egyáltalán az otthonszülés lehetőségén. Ti kinek javasoljátok az otthonszülést?

Nagyné Hilda: Az egészségügyi és jogszabályi feltételek rögzítve vannak. Emellett azt gondolom, hogy annak lehet ajánlani, aki ott érzi magát biztonságban. Aki retteg a kórháztól, de egészséges, nincs a kórelőzményében és a családi kórtörténetében sem olyan, ami rizikófaktor lehet.

Dézsi Réka: Hozzátenném, hogy a nők 98 százaléka kórházban szül. Hogy ezt a döntést milyen információk alapján hozza meg, az egyénenként változik. Egyetértek azonban Hildával: mindegy, hogy hol szül az édesanya, otthon, a kórházban, vagy a szülésházban. A lényeg, hogy biztonságban érezze magát és ne a szomszédasszony, a barátnő vagy a szülést kísérő mondja meg, mi lesz neki a jó. Minden ilyen érzelmi manipuláció károsan hat a folyamatra. Az édesanyának el kell jutnia oda, hogy felismerje, mi az, ami számára igazán fontos, ettől válik a szülés a sajátjává.

Ha otthon szülök, ha nem, nekem nagyon megnyugtató, hogy van olyan szakember, aki végig kísérhet utamon, akinek feltehetem kérdéseimet és szakértői válaszokat kaphatok. Ugyanakkor felmerül a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy megbízható, magasan képzett dúlát választottunk?

Dézsi Réka: Minden dúlaszervezetnek van egy etikai kódexe és működési szabályzata, amik elérhetőek és bárki számára elolvashatók. Természetesen szeretném hinni, hogy mindenki, aki dúlaként tevékenykedik, képzi magát, folyamatosan fejlődik. Ugyanezt szeretném elhinni a szülészorvosról is. Az általam képzett dúlák több, mint 90 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A balett táncoson, az orvoson keresztül a testszobrászon át a pszichológusig mindenki van a csapatban, és számunkra evidens az, hogy élethosszig tanulunk.

Nagyné Hilda: A dúlaválasztásban az a jó, hogy kilenc hónapja van az édesanyának arra, hogy megtalálja az igazit. Akár többel is beszélgethet, és érdemes azt választania, akiben megbízik. Az Ösztönanyu program is azt hangsúlyozza, hogy válaszd ki a számodra leginkább megfelelő módszert, amivel önazonos tudsz lenni. Ez igaz a dúlaválasztásra is. A bizalom, az intuíció, az önazonosság az együttműködés alapja, ez garantálja azt, hogy az adott dúla a számára legmegfelelőbb szakember.

Dézsi Réka: Ha bármi rossz érzése, bizonytalansága van az édesanyának egy adott dúlával kapcsolatban, akkor mást kell keresnie.

Azt gondolom, hogy ez az, ami a leginkább hiányzik a rendszerből, hogy az támogassa az édesanyák intuitív megérzését. Ki vagyok én, mit hozok, hogy vagyok magammal? Mit szeretnék, mitől félek? Hogyan tudok magamnak segíteni, hogy a lelkem ott legyen és támogasson a folyamatban? Ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak. Én magam is elmondhatom, hogy az első szülésem után úgy éreztem: mindent tudtam, de én magam nem voltam jelen.

Nagyné Hilda: Pontosan ebben segít a dúla. A közös munka során az anyuka lelkileg megerősödik és felkészül a szülésre. Az orvosválasztás gyakorlatilag megszűnt, a kismamák pedig aggódnak, hogy ki lesz bent a szülőszobában. Egy dúla azonban egy biztos ember, akivel hónapok óta készül a szülésre a kismama. Ha a dúla ott van, azt a lelki támogatást tudja megadni a családnak, amire szükségük van. Szerencsére már több olyan kórház is van, ahol megoldható, hogy az édesapa és a dúla is jelen lehessen a vajúdásnál és szülésnél.

Dézsi Réka: Az intuitív része kiemelkedően nagy jelentőségű. Mert ebben a pandémiás időszakban volt, hogy nem tudtunk fizikailag ott lenni az édesanya mellett, de azt, hogy távolról, akár telefonon, zoomon, Skype-on biztonságos közeget teremtsük számára, azt nem lehet megakadályozni. Mindenkinek fel kell ismernie azt, hogy az édesanyák nem érezhetik magukat tehetetlennek és kiszolgáltatottnak. A részeseivé kell válniuk a folyamatnak, mert a szülés az övék és a családjuké. Mindenki más csak statiszta.

Az édesapák fizikai jelenléte szintén nagyon fontos; jó hogy ma már a technika lehetőséget biztosít a fizikai jelenlét nélküli támogatásra a dúlák számára. Miután megszületik a gyermek, az édesanya gyakran érzi úgy, hogy hirtelen mindenki magára hagyta őt. A bábák illetve a dúlák együttműködése a kismamákkal a gyermekágyas időszakban folytatódik?

Nagyné Hilda: A bába még elvégzi a szüléságyas viziteket, három nappig mindenképpen követi a kismamát és a babát, sokan a gyermekágyas időszak végéig jelen vannak bizonyos szinten. A postpartum időszak végén ugyanakkor csak a védőnő az, akire egészségügyi oldalról támogatni tudja az édesanyákat. A dúlák ezután is folytathatják a közös munkát az édesanyákkal.

Dézsi Réka: Sőt, vannak kifejezetten olyan dúlák, akik a gyermekágyi időszakra szakosodhatnak, és továbbra is kísérik, támogatják az édesanyákat. Hiszem és vallom, hogy a dúlák szerepe unikális a szülés folyamatában, hiszen biztosítani tudják a szülőszoba békéjét, ami elengedhetetlen a jövő generációjának stabilitása szempontjából. És ebben a csodálatos folyamatban tökéletesen elfér egymás mellett a bába, a dúla és az orvos is. Hiszen mindannyian ugyanazért dolgozunk, csak más-más kompetenciák alapján.

Forrás: B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu