Terhesség

Tippek, amelyekkel enyhítheted a terhességi isiászodat

A terhesség alatt számos problémával küszködhet a kismama, kezdve a hányingertől, a szédülésen át az intenzív fejfájásig. A hátfájdalom, isiász is egy gyakori gond, amin a következő tippekkel enyhíthetünk.
2020. Március 02.
Tippek, amelyekkel enyhítheted a terhességi isiászodat (Fotó: Getty Images)

A hátfájás oka a terhesség alatt a testtartás, az édesanya súlypontjának megváltozása a növekvő pocak miatt. Ehhez hozzájárul az is, hogy a kismamák többet ülnek, mint általában, és ez szintén megterheli a medence környékét. A szervezet legnagyobb idege, az ülőideg a méh alatt fut a láb felé, amire pedig a baba növekvő súlya gyakorolhat nyomást, így fájdalmat okozva az anyukának. A következő ötletekkel érdemes lehet próbálkoznia az isiásszal küzdő kismamáknak.

Mozgás

A terhességi isiász sokaknál akkor a legrosszabb, ha ülnek vagy állnak, ezért érdemes annyit mozgásban lenni, amennyit csak tud a kismama. Nagyon fontos a kellő mennyiségű pihenés, de segít a rendszeres mozgás. A szabadban sétálás segít a medence területét ellazítani, a napfényből pedig D-vitamint is kap a szervezet, a csontok egészségéért.

Fizikoterápia

Nagyon fontos egyeztetni az orvossal, ha a kismama azt tervezi, hogy kipróbálja a fizikoterápiát. Ha az orvos is úgy ítéli, az isiászon segíthet egy fizikoterapeuta is.

Hidratálás

A tápanyagok mellett a megfelelő vízbevitel is segíthet enyhíteni az isiászos panaszokat. A hidratáltság, kiegészítve a kellő mennyiségű fehérjefogyasztással segíthet csökkenteni a fájdalmat.

Jóga

A jógának a Mayo Clinic szerint számos előnye van a várandósság alatt, ugyanis javíthatja az alvásminőséget, csökkentheti a stresszt és a koraszülés kockázatát – emellett pedig az isiászos panaszokat is enyhíti.

Meleg vagy hideg

Van, akinek inkább a hideg, és van, akinek a meleg enyhíti az isiász okozta fájdalmát. Érdemes megpróbálkozni mindkettővel – hideg borogatással vagy meleg zuhannyal – hogy kitapasztalja a kismama, nála melyik a hatékonyabb.

Nyújtás

Az enyhe hajlításos nyújtások, amelyek még pocakkal nem megerőltetőek, segíthetnek abban, hogy csökkenjen a fájdalom. Sőt, az isiász mellett ez a lábak enyhe duzzanatán is segíthet.

Epsom só

Az epsom sós fürdő segíthet az izmok nyújtásában, és az alvás is pihentetőbb lehet általa. Az isiászos kismamáknak javasolt időnként egy-egy ilyen fürdő, lefekvés előtt.

Bármelyik tippet próbálnád is ki, előtte érdemes egyeztetned az orvosoddal is, hiszen minden várandósság más, és lehet, neki lesznek ellenjavaslatai.

(Forrás: romper.com)