Terhesség

Tippek a megfelelő kismama melltartó kiválasztásához

A terhességgel járó számos változás közül az egyik az, hogy a melleid az ingadozó hormonszintek és a szoptatásra való felkészülés miatt nagyobbak lehetnek. Ezért idővel valószínűleg le kell majd cserélned a korábbi melltartóidat.
2022. Május 31.
Tippek a megfelelő kismama melltartó kiválasztásához (Fotó: Getty Images)

Fontos körültekintően kiválasztani a kismama melltartót, hogy megfelelően tartást biztosítson, és természetesen kényelmesnek is kell lennie, hiszen a melleid érzékenyek lehetnek ebben az időszakban.

A várandósság időszakában a mellek is változhatnak, köszönhetően az ingadozó hormonszinteknek, a súlygyarapodásnak, majd később az emlőmirigyek miatt, amelyek az anyatejet termelik a szoptatás során.

A kismama melltartók kényelmesen támasztják meg a növekvő melleket a terhesség alatt. Ezeknek a melltartóknak a pántjai szélesebbek, mint a szokásos daraboké, általában állíthatók több méretre, és puha béléssel, illetve extra szövetrétegekkel, betétekkel rendelkeznek.

Mikor érdemes beszerezni a kismama melltartókat?

Amint a szokásos melltartók kezdenek szűkek, kényelmetlenek lenni, érdemes újakat beszerezni. Sokaknál ez nagyjából a 6. terhességi hét után lesz indokolt. Továbbá az is felhívhatja a figyelmet rá, hogy ideje új melltartót venni, ha a pántok helye látszik a bőrödön, miután levetted a melltartót, ha a melleid nem maradnak a melltartóban, vagy a korábbi melltartók túl szorosak lesznek, és nem tudsz bennük mély levegőt venni.

Ahogy minden terhesség és kismama is más, így a változás sem egyforma mindenkinél. Előfordulhat, hogy a kosárméreted folyamatosan növekszik a terhesség során, de az is lehetséges, hogy a melleid az első trimeszterben növekszenek, majd pedig ismét csak az utolsó hónapokban, amikor felgyorsul a tejtermelés folyamata. Attól függően, hogy nálad hogyan történik a változás, lehetséges, hogy a várandósság során többször is le kell cserélned a melltartókat.

A kismama melltartókhoz képest a szoptatós melltartók kapcsokkal, illetve olyan beépített panelekkel rendelkeznek, amelyek segítik könnyebben szabaddá tenni a mellbimbókat, az egyszerűbb szoptatás miatt. Van, aki már a harmadik trimeszter során is inkább szoptatós melltartókat visel, mert vannak olyan darabok, amelyek ideálisak a kései terhességhez. Ezekből is érdemes olyat választani, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a kosárméret 1-2 számmal történő növekedésének is tudjanak teret adni.

Mi alapján válaszd ki a kismama melltartót?

A kismama és a szoptatós melltartókból is érdemes több típust is felpróbálni, hogy megtaláld a számodra legkényelmesebbet, ami megfelelően illeszkedik.

A következő tippek is segíthetnek az ideális melltartó kiválasztásában.

  • Olyan melltartót válassz, ami se nem túl bő, se nem túl szűk.
  • Az anyaga lehetőleg könnyű, légáteresztő és puha legyen, mint például a pamut.
  • A váll-, az alátámasztó- és a hátpántok legyenek szélesebbek, és állíthatók.
  • A melltartó fedje az egész mellet, anélkül, hogy a kosár tetején, alján vagy az oldalán kitüremkedne. Arra is figyelj a melltartó felpróbálásakor, hogy leüléskor, felálláskor, nyújtózkodáskor, hajoláskor és a karok felemelésekor se türemkedjenek ki alóla a melleid.
  • Ha a melltartó pántja vállvonalban bevág, illetve a szoptatós melltartó szoptatás közben kényelmetlenséget okoz, az azt jelenti, hogy nem megfelelő. A vállpántoknak akkor is a helyükön kell maradniuk, amikor kinyújtod a karjaidat, vagy nyújtózkodsz.
  • A mellbimbók esetében fontos, hogy ne nyomja a melltartó sem lefelé, sem felfelé.
  • Alapszabály, hogy ha a melltartó az első felpróbáláskor bármilyen kényelmetlenséget okoz, az a rendszeres viselet során csak rosszabb lesz.

Források: babycenter.commomjunction.com