Terhesség

Tiltólistás ételek várandósság alatt: komolyabb bajt is okozhatnak

Egy nőnek a várandósság alatt bizony sok mindenben tudatosabbnak, figyelmesebbnek kell lennie. Ide tartozik az is, hogy egyes élvezeti cikkeket, élelmiszereket saját és kisbabája egészségének érdekében elkerül. Ellenkező esetben komolyabb baj is lehet.
2019. Október 19.
Tiltólistás ételek várandósság alatt Fottás: iStock

Lágy sajtok

A pasztörizálatlan tejből készült lágy sajtok, mint a brie, a camebert, a feta és a kék sajt, lisztéria baktériumokat tartalmazhatnak, amelyek ártalmasak lehetnek a kismama és a baba számára is. A lisztéria igen veszélyes magzatkárosító, ami vetélést és koraszülést is okozhat. 

Sületlen húsok 

A szintén veszélyes Toxoplasma kórokozótól és más baktériumfertőzésektől is megóvhatod magadat és kisbabádat, ha elkerülöd a félig, vagy alulsütött húsok fogyasztását.

Sushi

A sushi rajongóinak is ideje beiktatni egy 9 hónapos szünetet. Habár a tenger gyümölcsei jó fehérjeforrást jelentenek, nyersen ártalmas paraziták és baktériumok forrásai lehetnek. Az FDA (az azmerikai élelmiszer és gyógyszer engedélyeztetési hivatal) azt ajánlja, hogy a terhes nők csak megfelelően hőkezelt halakat fogyasszanak. Nem árt tudni, hogy a füstölt készítmények nem tartoznak ide, azoknak is feltétlenül plusz főzés vagy sütés kell.

Nyers süteménytészta

Süteménysütés közben az ember hajlamos, legalábbis egy kis kóstoló erejéig, a nyers tésztába belenyalni. Várandósság alatt érdemes elkerülni ezt a reflexszerű mozdulatot, különösen, ha nyers tojást tartalmaz a tészta, hiszen ebben az esetben fennáll a szalmonellával fertőzöttség veszélye. A szalmonella erős ételmérgezéses tüneteket produkálhat a kismamánál, súlyos esetben magzatkárosító hatású.

Frissen facsart juice-ok

Az éttermekben, lébárokban kapható friss gyümölcslevek E. coli baktériumot és szalmonellát tartalmazhatnak. Ezeken a helyeken válassz inkább biztonságos, pasztőrözött gyümölcsleveket.

Házi saláta dresszing

A nyers tojás miatt az olyan házilag készített saláta dresszingeket is érdemes elkerülni, mint a majonéz, a cézár saláta öntete, illetve a Béarni és a hollandi mártás.

Házi tiramisu

Többféle házi készítésű desszert tartalmaz nyers tojást, mint a mousse-ok, vagy éppen sokak kedvence, a tiramisu. Keress most inkább olyan recepteket, amelyekben a tojás is megfelelő hőkezelést kap, így biztonságos lesz számodra és a magzat számára is. 

Magas higanytartalmú halak

Alapvetően jó tápanyagforrás a kismamák számára a hal, de vannak olyan magas higanytartalmú fajták, mint a kardhal és a makréla, amelyek áldott állapotban kerülendők. Biztonsággal 340 gramm tengeri herkentyű fogyasztható egy héten, köztük olyan alacsony higanytartalmú halakkal, mint a harcsa, lazac, tőkehal és a tonhal. A piacon járva nem árt azt sem ellenőrizni, hogy honnan való az áru: kerüld a szennyezett vizekből származó halak vásárlását.

Mosatlan zöldség és gyümölcs

Toxoplazmózist mosatlan zöldség és gyümölcs is okozhat, így fontos körültekintően megmosni őket a fogyasztás előtt. A mosáshoz azonban csak tiszta vizet használj, esetleg, ha olyan típusú zöldségről vagy gyümölcsről van szó, aminél meg lehet ezt tenni, egy tiszta kefével dörzsöld át a felületét. A sérült részeket is érdemes kivágni, a baktériumok ugyanis ott is szívesen megtelepednek.

Csíra

A csíráztatáshoz éppen olyan hőmérséklet és párás levegő kell, ami a baktériumoknak is kifejezetten kedvez. A csírákban ennélfogva gyakori, hogy elszaporodnak a baktériumok, amelyek enyhébb, de rendkívül súlyos ételmérgezést is okozhatnak.  

Kávé

Kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt kávézás (200 mg koffein) biztonságos a magzatra nézve, arról azonban még folynak a találgatások, hogy a túlzott fogyasztása okozhat-e például vetélést, vagy magzatkárosodást. Azt se felejtsük el, hogy nemcsak a kávéban, de az üdítőkben, teákban, csokikban és persze az energiaitalokban is található koffein, így igyekezzünk mérsékelni ezek fogyasztását.

Pasztörizálatlan tej

Ahogy a sajtkészítmények, úgy természetesen maga a tej sem fogyasztható pasztőrözés nélkül. A friss házi tejet most kerüld el, hiszen csak a pasztőrözött tejtermékeknél lehetünk biztosak abban, hogy nem fertőzöttek lisztériával.

Alkohol

Tudjuk, hogy a terhesség alatti túlzott alkoholfogyasztásnak rendkívül káros hatásai vannak a magzatra nézve. A biztonságosan fogyasztható mennyiségről azonban nincs pontos adat, így jobb teljesen elkerülni minden formájában: még a bort és a viszonylag alacsony alkoholtartalmú sört is. 

Hűtés nélküli maradékok

A nagy családi és baráti összejövetelek rendszerint nagy beszélgetésekben érnek véget, az ételek pedig gyakran kint maradnak az asztalon. Kismamaként azonban semmiképpen ne egyél meg olyan ételt, ami két órán keresztül nem volt hűtve, de ha 30 fok feletti a hőmérséklet, akkor egy óra a szabály. Ha pedig étteremben jársz, csak akkor vidd haza a maradékot, ha azt egy-két órán belül hűtőbe tudod tenni. Ellenkező esetben elszaporodhatnak benne a különböző baktériumok.

(Cikk forrása: medicinenet.com)