Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tévhitek és igazságok a magzati szűrésekről

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 23. | Frissítve: 2019. február 18.

Forrás: Red Lemon Média

A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamáknak számos kötelező vizsgálaton kell átesniük, emellett egy sor ajánlott szűrés is rendelkezésükre áll, hogy biztos információt kapjanak a saját és magzatuk egészségéről.

Tévhitek és igazságok a magzati szűrésekről

A várandósok gyakran az interneten próbálnak informálódni a különféle vizsgálati módszerekről, ám a világhálón sajnos téves információk garmadája kering. Dr. Elekes Tibor klinikai genetikus segítségével összegyűjtöttük a magzati szűrésekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

A kombinált szűrés biztos eredményt ad

A várandósság alatt elvégezhető kombinált teszt - azaz a genetikai ultrahangvizsgálat és vérvétel - nagyon fontos vizsgálat, amely a kromoszóma-rendellenesség előfordulásának valószínűségére, kockázatára mutat rá, biztos eredményt azonban nem ad. Amennyiben ez a kockázati érték magas, úgy további vizsgálatokat javasolnak a kismama számára.

Minden kromoszóma vizsgálat veszélyezteti a magzatot

Ha a fent említett kombinált teszt eredménye emelkedett kockázatot mutat, magzati kromoszóma vizsgálat elvégzése javasolt. "E vizsgálatról a legtöbb szülőben a pocakhoz közelítő tű és az 1%-os vetélési kockázat képe jelenik meg, jogosan. Ez az eljárás ugyanis magzatvíz- vagy méhlepény-mintavétellel történik, és valóban rejt magában kockázatot. Ugyanakkor ma már nem ez az egyetlen módszer a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására" - magyarázta Dr. Elekes Tibor, a PrenaTest Központ genetikusa. Manapság elérhetőek ugyanis az ilyen orvosi beavatkozást nem igénylő, ún. non-invazív prenatális genetikai tesztek, amelyek a magzatra nézve teljesen biztonságosak, mert anyai vérből, egyszerű vérvétel segítségével lehet elvégezni ezeket.

A non-invazív vizsgálat mindenre választ ad

Bizonyos kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-szindróma gyanúja esetén kiváló alternatívát nyújtanak a kockázatos "hasba szúrós" beavatkozásokkal szemben. Ezek a vizsgálatok közel 100%-os pontossággal mutatják ki a Down-szindróma, az Edwards-kór vagy a Patau-kór jelenlétét a magzatban, de más eredetű fejlődési rendellenességek kiszűrésére nem alkalmasak - ezek hatékony kiszűréséhez alapos, magas színvonalú ultrahangvizsgálat szükséges.

35 év alatt nem fontos a Down-szindróma szűrés

Napjainkban a leggyakrabban előforduló kromoszóma-rendellenesség a Down-szindróma, amelynek kockázata együtt nő a várandós anya életkorával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 35 évnél fiatalabb várandósok esetében ne lenne szükség az ilyen jellegű szűrővizsgálatokra. "A legtöbb Down-szindrómával sújtott gyermeket, fiatalabb édesanyák hozzák világra" - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Ha a családban nem volt Down-szindróma, nem szükséges a szűrés

Az esetek több mint 90%-ában a Down-szindróma minden korábbi családi előzmény nélkül alakul ki a magzatban, ezért a magzati Down-szindróma szűrés minden várandós számára javasolt. Amennyiben a gyermeket váró szülőknek már volt korábbi, rendellenességgel sújtott terhessége, fontos a genetikussal történő konzultáció - optimális esetben még a fogamzás előtt, hogy ismétlődési kockázat esetén időben megtervezhessék az elvégezendő speciális vizsgálatokat.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések