Terhesség

Terminustúllépés: mit kell tudni róla?

Betöltötted a 40. hetet, de a pici még nem akar megszületni? Szakorvos segítségével utánajártunk, meddig maradhat a baba a pocakodban, és mire kell számítanod, amikor túlléped a terminust.
2017. Április 25.

Terminustúllépés: mit kell tudni róla?

Túllépés, túlhordás – tisztázzuk a fogalmakat!

Meg kell különböztetnünk a terminustúllépést és a túlhordást. Túllépésről akkor beszélünk, amikor a terhesség 40 hétnél, vagyis 280 napnál hosszabb. Túlhordáskor a várandósság a 42. héten, azaz a 294. napon túl is tart – mondja Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center nőgyógyásza.

A terminustúllépés viszonylag gyakori jelenség, ezzel szemben a túlhordás már jóval ritkább, hiszen a legtöbb országban, így hazánkban is legkésőbb a 41. héten javasoljuk a szülés beindítását. Ha nem így lenne, akkor körülbelül a várandósságok 5-10%-a jutna el a 42. hétig – ismerteti a doktornő, aki hozzáteszi: Magyarországon szerencsére ritkán találkozhatunk ilyen idős terhességgel.

Miért ilyen gyakori a terminustúllépés?

A terminustúllépés egyik oka lehet a terhességi kor pontatlan meghatározása. A szülés várható időpontjának kiszámításánál ugyanis legtöbbször szabályos, 28 napos ciklusokból indulnak ki, ami feltételezi, hogy a megtermékenyülés a 14. napon történt; ám még szabályos ciklusok esetén is történhet a peteérés a 14. napnál korábban vagy később.

Egy 35 napos ciklussal rendelkező nőnél pedig a terhesség a legnagyobb valószínűséggel a 21. nap környékén fogan, így a várandósság egy héttel fiatalabb lesz, mint a helytelenül, 28 napos ciklusokkal számolt terhességi kor. Teljesen szabálytalan ciklusok esetén még nehezebb pontosan megállapítani a terhesség korát. Ezért is van fontos szerepe a 12. heti ultrahangos vizsgálatnak, amelyen a magzat tizedmilliméteres pontossággal mért mérete alapján kiszámolják a várandósság valódi korát. Ha a vérzéskimaradás alapján számolt és az ultrahanggal mért terhességi kor között egy hét vagy annál nagyobb eltérés van, akkor az utóbbit veszik alapul a terminus számításához – hangsúlyozza Dr. Gullai Nóra.

Van még néhány tényező, amely szerepet játszhat a terminustúllépésben. Általában az első babák, illetve a fiúmagzatok szeretnek tovább időzni az anyaméhben. Előjel lehet a korábbi terminustúllépés és a családi halmozódás is. A jelenség gyakrabban észlelhető túlsúlyos vagy idősebb anyáknál, illetve olyan ritka eltérések is összefüggésbe hozhatók vele, mint például a méhlepényi eredetű szulfatáz enzim hiánya – sorolja a nőgyógyász. Gyakran azonban ismeretlen a terminustúllépés oka.

Milyen veszélyei vannak a terminustúllépésének?

A terminuson túl egyre több probléma merülhet föl a várandóssággal kapcsolatban. Az idő előrehaladtával csökken a magzatvíz mennyisége. Előfordulhat az is, hogy a magzat túl nagyra nő, és a súlya meghaladja akár a 4 kilót is, ami téraránytalansághoz vezethet. Ekkor a babának kevés helye van kibújni, ami császármetszést tehet szükségessé, vagy hüvelyi szülésnél súlyosabb sérüléseket okozhat. A 40. hét után született babáknál gyakoribb a mekóniumos magzatvíz, ami mekónium aspirációs szindrómával, vagyis a magzati “széklet” belégzésével járhat. A legsúlyosabb kockázat pedig a magzat méhen belüli elhalása – figyelmeztet Dr. Gullai Nóra.

Mire számíthatsz, ha túlléped a terminust?

A 40. hét után a babát a korábbinál szorosabban figyelik, gyakoribb magzati szívhangvizsgálatra (CTG) és keringésvizsgálatra (flowmetria) számíthatsz. Ha mindent rendben találnak, még egy hétig bent maradhat a pici. A betöltött 41. héten aztán megindítják a (hüvelyi) szülést, aminek első lépése a méhszáj előkészítése.

Ez kétféle módon történhet: a prosztaglandinos méhszájérlelés kémiai úton készíti fel a méhszájat a szülésre. Ekkor egy zselés anyagot kennek a méhszájra, ami segíti a tágulást; ennek hátránya, hogy ha menet közben bármi probléma adódik, akkor a beadott hatóanyagot nehéz utólag eltávolítani. A másik módszer mechanikusan készíti elő a méhszájat: a méhnyakcsatornát egy felfújható ballon segítségével tágítják ki. Ez a megoldás az anyának valamivel kellemetlenebb, ugyanakkor előnye, hogy nem kell gyógyszermellékhatástól tartani és a ballon bármikor kivehető.

Ha a szülést többszöri próbálkozás ellenére sem sikerül beindítani, császármetszéssel fejezik be a terhességet.

Kapcsolódó cikkeink terminustúllépés témában: