Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Természetes módszerek a szülés megindításáraHa megsürgetnéd a babát

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 26.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekvárás hónapjai minden nő számára különlegesek - ám egy idő után még az is megunja a várakozást, aki a terhesség minden pillanatát élvezi. Hogyan lehet egy kicsit megsürgetni a babát?

Mindössze a babák 5 százaléka érkezik meg pontosan azon a napon, amelyre az anyukája ki van írva; a szülések mintegy 80 százaléka a 37. és a 42. hét között indul meg, de még ilyenkor is vannak olyan kisbabák, akik semmi jelét nem mutatják annak, hogy ki akarnak bújni a pocakból. Természetes módszerekkel meg lehet próbálni egy kicsit megsürgetni a babát - lássunk ezek közül néhányat!
Az egyik leghatékonyabb módszernek a mellbimbó gyengéd stimulálása, masszírozása bizonyulhat: a MomJunction.com-on olvasható cikk szerint a nők 37 százalékánál 72 órán belül beindult a szülés a mellbimbó dörzsölgetése után. Szintén sokan esküsznek a szexre, mint a tökéletes módszerre a szülés megindításához. Az együttlét több módon is hathat a szervezetre. Az orgazmus során például a méh összehúzódhat, emellett hirtelen nagyobb mennyiségű oxitocin (vagyis "szerelemhormon") áradhat szét a testünkben. Végül, a spermának magas a prosztaglandin-tartalma, ez pedig segíthet felpuhítani a méhnyakat, ezzel pedig a szülést is beindíthatja. Természetesen, a szexet csak annak szabad alkalmazni a szülés megindítására, akinek problémamentes a terhessége, és nem volt hüvelyi vérzése.
Bizonyos ételeknek is szülésindító hatásokat tulajdonítanak. Például a vitaminokban, ásványi anyagokban és a bromelain nevű enzimben gazdag friss ananász fogyasztása egy-két napon belül beindíthatja a szülést. Mások szerint viszont az édességek helyett a csípős és fűszeres fogások segíthetnek abban, hogy meginduljon a szülés, mert fűszerek serkenthetik a belső szerveink izmainak mozgását. Ezekre a módszerekre persze nincs tudományos bizonyíték, de ha már tényleg nem tudunk tovább várni (és az orvosunk sem tiltja meg ezeket a baba érdekében), egy próbát megérnek.
A rendszeres testmozgás nemcsak a várandósság hónapjai alatt fontos, de - hacsak az orvos másképpen nem rendeli - az utolsó pillanatig érdemes egy-két gyakorlatot elvégezni. Nemcsak azért, mert ezek felkészíthetik a testünket a szülésre, hanem azért is, mert a szülést is beindíthatják.
A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer a sétálás, illetve a lépcsőzés. A mozgás megemeli a pulzust, megnyitja és lazítja a medencét, a magzat is lejjebb kerül a szülőcsatornába, a méhnyakra pedig fokozott nyomás nehezedhet. Ezek együttesen össszehúzódásra késztethetik a méhet, vagyis beindíthatják a szülést.
Bizonyos gyakorlatok beindíthatják a szülést
A talajon végzett, a medencének és környékének izmait átmozgató gyakorlatok (pl. a medenceemelések vagy az intim torna) fokozzák az alhasi területek vérellátását is, jót tesznek az ízületeknek, erősítik a medencefeneket, ezzel nemcsak beindíthatják a szülést, de akár le is rövidíthetik a vajúdás óráit, később pedig gyorsíthatják a felépülést. A guggolás és a kitörések a medence, a comb és a hát alsó részének izmait, ízületeit is átmozgatják, a gravitáció pedig megfelelő helyzetbe hozhatja a babát, így a szülés idejét is előrébb hozhatja.
Bármilyen módszert is választunk, mindenképpen egyeztessünk előtte az orvosunkkal! Ha úgy döntünk, hogy torna segítségével szeretnénk beindítani a szülést, ügyeljünk arra, hogy a gyakorlatokat biztonságos körülmények között végezzük, lehetőleg úgy, hogy mindig van mellettünk valaki.
Forrás: MomJunction.com/Babaszoba.hu
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák