Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Termékenységi diétaA diéta, ami tudósok szerint garantálja a teherbeesést

Szerző: Jaksa Petra

2016. december 12. | Frissítve: 2019. június 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az, hogy sikerül-e teherbeesned, nagyrészt a szerencsén múlik. Tudtad, hogy mindössze 20% esélyed van erre ciklusonként? És azt, hogy hat párból legalább egynek több mint egy év próbálkozás után jön csak össze a baba?

Termékenységi diéta

Nézzük, melyik az a diéta, amivel növelheted az esélyeidet!
A Sydney-i Egyetem Charles Perkins Központjának tudósai szerint, ha változtatunk az étkezési szokásainkon, azzal növelhetjük az esélyét a teherbeesésnek. Habár a kísérleteket egereken végezték, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a tanulmányok nagy része, melyekből végül egészségügyi ajánlás lesz, szintén rágcsálókon végzett kísérleteken alapszanak.

Hogyan változtassunk az étrendünkön?

A lényegre térve, a kutatás szerint egyáltalán nem mindegy, milyen arányban szerepelnek a legfontosabb tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok és zsírok) a táplálkozásunkban. Az egészben a legnagyobb érdekesség, hogy más az ideális arány, ha a célunk a termékenység és más, amennyiben a hosszú élet.
Ha szeretnénk mihamarabb pozitív teszttel a kezünkben örömkönnyeket ejteni, a tudósok szerint magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidrátbevitelre van szükség. Ha viszont hosszú, egészséges életben reménykedünk, akkor a magasabb szénhidrát- és csökkentett proteinbevitel a követendő.
A magyarázat talán az lehet, hogy az életünk első felében a reprodukcióhoz a magasabb fehérjebevitel szükséges, míg később, ahogy öregszünk erre már nincs szükség, ezért ideálisabb a magasabb szénhidrátbevitel.

Sok fehérje + kevés szénhidrát = termékeny anyuka

Professzor Le Couteur (a kutatás vezetője) szerint különböző táplálkozási szabályokra van szükség a különböző életszakaszokban, a kulcs pedig a makrotápanyagok arányában rejlik, nem pedig az elfogyasztott ételek összbevitelén.
Ezért, ha épp azon igyekeztek a pároddal, hogy mielőbb áldott állapotba kerülj, növeld a proteinbevitelt olyan ételek fogyasztásával, mint a húsok, halak, tofu, hüvelyesek és olajos magvak, emellett azonban egyél minél kevesebb tésztát, krumplit és magas cukortartalmú ételeket. Persze, amint megszületett a babátok, és a cél sokkal inkább a hosszú, egészséges élet, a tészta is visszakerülhet a palettára.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések