Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terjed a lótusz szülés - De vajon biztonságos?

Szerző: Pataki Gabriella

2017. május 31. | Frissítve: 2019. július 17.

Forrás: babaszoba.hu

Egyre többen választják a gyermeket váró nők közül a lótusz szülést. A lótusz szülés lényege, hogy a szülést követően nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, így a csecsemő még összeköttetésben marad a méhlepénnyel.

Egyre többen választanák a lótusz szülést


Mégis meddig? Egészen addig, amíg a köldökzsinór önmagától elszárad és leesik. Ez a természetes folyamat több mint egy hétig is eltarthat, így a lótusz szülést választóknak fel kell készülniük arra is, hogy a pelenkázás, etetés, öltöztetés és altatás bizony jóval körülményesebb lesz - írja a fitpregnancy.com.
Sok szülő azonban úgy gondolja, a méhlepény hasznos tápanyagokat tartalmaz, melyekre az újszülöttnek még szüksége lehet, ezzel is megkönnyítve az átmenetet a méhen belüli és kívüli élet között.
A legújabb kutatások szerint egészségügyi szempontból valóban hasznos, ha nem vágják el azonnal a köldökzsinórt születés után, hanem 15 percet várnak ezzel a művelettel.
Vannak azonban kockázatai is a lótusz szülésnek. Hiszen maga a placenta, miután leválik, nem más, mint egy elhalt szövet. És mivel vér van benne, így baktériumok is. Ezért jó átgondolni, tényleg azt akarjuk-e, hogy a kisbabánk egy baktériumokkal teli szövetet "cipeljen" napokig...
A szakértők nem zárják ki, hogy egyre nagyobb teret kap majd a szülés előtt álló nők körében a lótusz szülés. Habár kecsegtetőnek tűnhet, az orvosok figyelmeztetnek: több a kockázata, mint az előnye. Mindenképp időre van még szükség ahhoz, hogy megfelelő kutatásokat végezhessenek és megbízható eredményekkel szolgálhassanak a lótusz szülés előnyeiről és hátrányairól.
Ezek is érdekelhetnek köldökzsinór témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák