Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhességi ultrahang - Mi jelent az FS rövidítés?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 17. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesgondozási protokoll alapján a várandóság során ultrahang vizsgálatokra kerül sor. Az ultrahangos leleteken rövidítésekkel találkozhatunk.

Terhességi ultrahang - Mi jelent az FS rövidítés?

Az FS rövidítés a Fruchtsackdurchmesser szóból ered és a petezsák átmérőjét jelöli. Ez a terhesség korai bizonyítéka és kb. az ötödik héttől látható.
A petezsákot a terhesség korai szakaszában mérik. Az ultrahang vizsgálatkor a petezsák jelenlétét keresik, mert ez mutatja meg, hogy megtörtént a teherbeesés. Az ultrahangon egy apró, sötét folt mutatja a meglétét.
A petezsák körülveszi az embriót és a magzatvizet. A petezsák segíti a magzat táplálását és fejlődését.
Ha az ultrahangon látszik a petezsák az nagyon jó jel, de sajnos korántsem jelenti azt, hogy egészséges a terhesség. Az ultrahangos vizsgálat során az orvos azt látja, hogy van-e valamilyen eltérés a petezsákkal: lehet kóros az alakja, lehet, hogy hogy üres, még akkor is, amikor a szikhólyagnak már látszódnia kéne. Ennek általában a hatodik hét körül már láthatóvá kell válnia.
A petezsák naponta kb. 1 mm-t növekszik. A petezsák mérete utal a terhesség korára: pl. ha 9 mm-es a petezsák, akkor a számítás alapján 9 nap+4 hét, tehát 5 hét és 2 napos a terhességi kor. Ez azon alapul, hogy a negyedik héttől napi 1 mm-t növekszik a petezsák, tehát a mérete jelöli a napokat, amihez hozzáadnak 4 hetet.
Mivel az ultrahangos vizsgálatot minden esetben hozzáértő orvos, szonográfus vagy ultrahang-specialista végzi, nyugodtan kérdezzünk. Ha valamilyen problémát észlel a szakember, úgyis szólni fog, de ha bármilyen kétségünk van, akkor bátran tegyük föl a kérdéseinket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések