Terhesség

Terhességi teszt kisokos

Hogyan működnek ezek az eszközök? Hogyan válasszuk meg a legjobb időpontot a tesztelésre? Mennyire gyakori a hamis pozitív vagy hamis negatív eredmény, és mi okozhatja? Válaszok a legfontosabb kérdésekre.
2018. November 19.

Terhességi teszt kisokos

A terhességi tesztek története

Az emberek a civilizáció kezdete óta igyekeznek kideríteni, hogy mikor köszönt be valakihez a gólya. A terhességnek természetesen vannak korán észlelhető jelei, ezek közül talán a legfontosabb a menstruáció elmaradása.

 A terhesség korai jelei

  A következő tünetek valószínűsítik a terhességet:

  • légszomj,
  • fájó mellek,
  • fáradtság,
  • hányinger,
  • gyakori vizelés,
  • fejfájás,
  • kívánósság,
  • székrekedés,
  • puffadás,
  • hangulatingadozás,
  • érzékeny szaglás,
  • szédülés,
  • ájulás,
  • és természetesen a menstruáció kimaradása.

  Ha az előbbi tünetek valamelyikét észleled, akkor érdemes patikában vagy egy drogériában minél előbb beszerezned egy terhesség tesztet.

Egyáltalán nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek mindenkinél jelentkeznek és félreérthetetlenül jelzik a terhességet. Éppen ezért már az ókori Egyiptomban, Görögországban is voltak olyan “biztos” módszerek, melyeket a terhesség megállapítására alkalmaztak. A legtöbbnél a vizeletből indultak ki, például különböző gabonamagvakat locsoltak vele, és ha valamelyik növekedni kezdett, az nemcsak a terhességre, hanem – úgy tartották – a születendő baba nemére is utalt. Egy másik, középkori módszer szerint a nő vizeletét borral keverték össze, és ezt vizsgálták meg.

Talán elsőre meglepően hangzik, de ezek az ősi módszerek is hordoztak valamennyi igazságot: a vizeletben ugyanis olyan anyagok – például hormonok, fehérjék – vannak, amelyek tényleg reakcióba léphetnek akár az alkohollal, akár a növényekkel. Persze, ezen tesztek egyáltalán nem tekinthetők megbízhatónak.

A HCG hormon felfedezése, és annak megállapítása, hogy termelődése szorosan összefügg a terhességgel, új lehetőségeket nyitott a terhességi tesztek tekintetében. Tudósok rájöttek ugyanis, hogy a HCG nem csak az emberekre, hanem más állatfajokra is hatással lehet, mivel a terhes nők vizelete az állatokban is ovulációt indít be. 

Az 1930-as években indultak el azok a terhesség tesztek, amelyekben a karmos békát használták tesztalanyként. A békateszt során nőstény béka hátába injekcióztak a “terhességgyanús” vizeletet. Ha várandós anyától származott a vizelet, akkor az állat 12-24 órán belül elkezdett petét rakni. Ez utóbbi teszt jóval gyorsabb volt, mint a rágcsálós, és nem járt az állat pusztulásával. A békatesztet egészen a ’60-as évekig alkalmazták.

Az első otthoni terhességi tesztre az 1960-as évek végéig kellett várni: 1967-ben szabadalmaztatta egy 26 éves amerikai hölgy, Margaret Crane. Hatalmas lépés volt ez a nők számára, hiszen nem kellett orvoshoz fordulniuk a terhesség megállapításához. (Ne felejtsük el, ebben az időszakban nagyon sok helyen megbélyegezték azokat, akiknek házasságon kívüli szexuális kapcsolata volt, így élet-halál kérdés volt, van-e nem kívánt terhesség, vagy nincs.)

Az első otthoni terhességi teszt meglehetősen bonyolult eszköz volt, és az eredményre mintegy két órát kellett várni, mégis forradalmi újításnak számított. Ennek ellenére évekig nem került az üzletekbe, mert sokan úgy vélték, a terhesség otthoni megállapítása “beláthatatlan morális következményekkel járhat”, és a nők egyszerűen “nem lennének képesek egyedül megbirkózni” az információkkal.

Az 1980-as, 1990-es évektől terjedtek el a ma is jól ismert tesztek, melyeket a vizeletbe kell tartani vagy mártani, és egyszerű, könnyen leolvasható jelek mutatják, hogy pozitív vagy negatív-e a teszt eredménye. A terhességi tesztek egyre gyorsabbá is váltak, hiszen már pár perc alatt is eredményt kaphatunk.

A tesztek érzékenysége is rendkívül sokat javult: évtizedekkel ezelőtt még az elmaradt menstruáció után két hetet kellett várni, hogy megállapítható legyen a terhesség, manapság pedig már a menstruáció várható időpontja előtt is elvégezhetjük a tesztet!

A 21. század pedig már a digitális tesztek időszaka: sokkal könnyebb megállapítani a terhesség létét – nem kell “szellemcsíkot” vizsgálgatni, hiszen a teszten jól láthatóan ki van írva az eredmény. Sőt, a legújabb tesztek már arról is informálják a várandós kismamát, hogy éppen hányadik hétben jár a terhessége.

A terhességi tesztek működésének kulcsa: a HCG

A XX. század elején egyre nagyobb figyelem fordult a szervezetünk szabályozó rendszerei, a hormonok felé. Az 1920-as években felfedezték, hogy van egy olyan vegyület, mely jelentősebb mennyiségben a terhes nők testében termelődik, és mennyiségének növekedése összefüggésben áll a várandóssággal. A humán chorio gonadotropint az embrió, majd a méhlepény termeli, többek között a progeszterontermelődésre és az anyai immunrendszerre van hatással.

Mennyisége a terhesség első és második trimeszterében szinte folyamatosan növekszik – 48-72 óránként duplázódik -, és általában már a fogantatás utáni első héten (vagyis az utolsó menstruációt követő harmadik héten) mérhető. A terhesség elején, 3-4 hetes terhességnél 400 mlU/ml a mennyisége, amely a 9-12. hétre 25700-288000 mIU/mL-re kúszik fel. Rendszerint a 10. terhességi héten éri el a HCG-szint a maximumát. A 12. héttől mennyisége a 20. hétig fokozatosan csökken, majd a 20. héttől a szülésig nagyjából stagnál. Nem terhes nők esetében a mennyisége a szervezetben 5 mlU/ml-nél kevesebb, menopauza után kevesebb, mint 9.5 mIU/ml.

Hogy kell használni a terhességi teszteket?

A modern terhességi tesztek használata meglehetősen egyszerű, nem igényel semmilyen komolyabb felkészülést vagy eszközöket. Különböző típusú teszteket vásárolhatunk, melyek érzékenysége, gyorsasága (vagyis, hogy mennyit kell várni az eredményre) többé-kevésbé eltérő. Érdemes átolvasni a terhességi teszt használati utasítását, még akkor is, ha már gyakorlott tesztelőnek számítasz!

Általában azt javasolják, hogy várd meg az elmaradt menstruáció utáni első napot a teszteléssel, manapság azonban olyan teszteket is lehet kapni, amelyeket már a várható menstruáció előtti napokban (akár 4 nappal előtte) el lehet végezni. Ha a menstruáció elmaradása után végzed el a tesztet, akkor nem feltétlenül kell a reggeli első vizeletet használni, bár ilyenkor magasabb a vizeletben a HCG koncentrációja, vagyis nagyobb a valószínűsége annak, hogy megbízható eredményt kapsz.

A tesztet vagy tiszta edényben összegyűjtött vizeletbe kell belemártani, vagy vizeletsugárba kell tartani kb. 5 másodpercig. Tartsd úgy a tesztet, hogy csak az “érzékelő” csík érjen a vizeletbe! Ezután tedd egy sima, tiszta, száraz felületre a tesztet, és várj 3-5 percet (vagy annyit, amennyi a teszt használati utasításában szerepel). Természetesen lehet, hogy alig kell várnod arra, hogy megjelenjen az eredmény, de az is előfordulhat, hogy csak lassabban lesz leolvasható. Ez igazából nem utal semmire: az “erősebb” pozitív eredmény nem jelenti azt, hogy ikreid lesznek vagy már előrébb tartasz a terhességben.

Terhességi teszt kisokos

Terhességi teszt: számos tesztnél két párhuzamos vonal jelzi a terhességet

A legtöbb tesztnél két egymással párhuzamos csíkot kell figyelni. Az egyik a kontroll vonal, ami mindenképpen megjelenik az úgynevezett kontroll zónában, a másik a teszt csík, amelynek megjelenése terhességet jelez. A kontroll csík megléte alapfeltétele a valid tesztnek. Ha nem jelenik meg, akkor értékelhetetlen az eredmény.

Van olyan terhességi teszt is, ahol a terhesség hiányát vagy meglétét mínuszjel vagy pluszjel igazolja. Értelemszerűen a plusz jel jelzi a pozitív eredményt, a mínusz a terhesség hiányát. (Ez a megjelenítési forma sokkal kevésbé ad félreértésre okot. A felmérések szerint minden 3. nő rosszul értelmezi, olvassa le az eredményt.)

Az igazi megoldást a szellemcsíkok keltette kételyek eloszlatására a legmodernebb, digitális tesztek adják, hiszen a terhesség létét vagy hiányát egyszerű szöveggel jelzik, ahogy azt is, hogy melyik terhességi hétnél tartasz.

Mennyire lehet pontosnak tekinteni az otthoni terhességi teszteket? Még mindig sokan úgy vélik, hogy a terhességi teszteknél igen nagy a tévedés lehetősége, ez azonban nem igaz. A felmérések szerint az otthoni tesztek 98-99 százalékos pontosságúak, feltéve, hogy az előírásoknak megfelelően használják azokat! Előfordulhat természetesen az, hogy hamis eredményt adnak, de ennek hátterében a nem megfelelő alkalmazás vagy a túl korán végzett teszt áll. Nagyon ritka, hogy a teszt maga legyen “hibás” (ezért található a terhességi teszteken az úgynevezett kontrollcsík – ha ez nem látszódik, akkor a tesztet nem lehet értelmezni).

Mi a teendő, ha negatív az eredmény?

Ha még az esedékes menstruáció előtti napokban tesztelsz, alacsonyabb a HCG hormon szintje, ezért előfordulhat, hogy a teszt még nem mutatja ki terhességet. Amennyiben nem jön meg a menstruációd a várt időpontban, újra végezz tesztet. A menzesz első esedékes napjától számítva már 98-99 százalék a legtöbb teszt pontossága. (Ugyanez a pontosság 6-4 nappal előtte lényegesen kevesebb.) 

Mi okozhat álpozitív eredményt?

Előfordul, hogy habár létrejön a terhesség, és a HCG szint is megnő, csak biokémiai terhesség alakul ki, s a fejlődés egy nagyon korai stádiumban megáll. Hasonló okból ad álpozitív eredményt a spontán vetélés is. Előfordul, hogy a LH (a HCG hormonhoz szerkezetileg nagyon hasonló) hormon túltermelődése, méhen kívüli terhesség, egyes gyógyszerek (többek között görcsoldók, meddőségi kezelés során adott HCG injekció, nyugtatók, egyes hányáscsillapítók, antihisztaminok, vízhajtók) hatására mutat terhességet a teszt. Van, mikor drámaibb oka van a pozitív eredménynek: a hasnyálmirigy sziget sejt tumora és a trofoblasztikus tumor is előidézhet magasabb HCG hormon szintet.

Mi a teendő, ha pozitív a teszt eredménye?

A terhesség hivatalos igazolása érdekében látogass el egy nőgyógyászhoz. Mivel a terhesség 4-5. hetében csak petezsák lelhető fel, érdemes várni a “nulladik terhességi vizsgálattal” a 6. terhességi hétig, hisz ekkor már a petezsákban az embrió is látható, valamint nagy valószínűséggel már a szívműködése is észlelhető. Ha megvan az igazolás a terhességről, ezzel a papírral kell felkeresni a körzetes védőnőt, aki kiállítja majd a várandósgondozási kiskönyvet.

A cikk megjelenését a Clearblue támogatta.