Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhességi teszt: csíkok, napok, időpontok

Szerző: Babaszoba.hu

2015. április 10. | Frissítve: 2016. október 26.

Forrás: babaszoba.hu

Akár éppen babát tervezünk, akár arról akarunk meggyőződni, hogy nem estünk teherbe, jó szolgálatot tehet számunkra egy terhességi teszt. Lássuk, mit kell tudni róla?

A terhességi teszt eredménye majdnem 100%-ban megbízható


A drogériákban, patikákban kapható tesztek nagy része közel 100 százalékos eredményt ígér, de nem mindegy, mikor használjuk a teszteket.
Minden terhességi teszt az úgynevezett HCG hormon koncentráltságát méri. A "terhességi hormon"-ként is emlegetett HCG-t a megtermékenyített petesejt lepényszövete termeli, a hormon koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben és három nap után kimutatható a vizeletben is. (Azt is érdemes tudni róla, hogy nem csak a vizeletben, de a vérben is jelen van ez a hormon.)
Fontos tudni, hogy a legbiztosabb eredményt a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon kaphatjuk. Erre többnyire a terhességi tesztek is felhívják a figyelmet tájékoztatójukban, ennek ellenére nem ritka - főleg, ha valaki már régóta vár babára -, hogy korábban végzi el a tesztet, így viszont csalódás is érheti, mert a fogamzásból sokszor nem lesz terhesség. Ha ki tudjuk várni a jelzett 4-5. napot, akkor közel 100 százalékos bizonyosságú eredményt kaphatunk, míg a menstruációt megelőző időszakban 50-60 százalékos eredményt.
Számos terhességi teszt közül választhatunk, vehetünk már 400 forintért is, de ha komolyabb eszközt választunk, akkor 3000 ezer forintot is fizethetünk érte. A tesztek többnyire 99%-os vagy "közel 100%-os" eredményt ígérnek - figyelmeztetve a terhességi teszt elvégzésének ideális időpontjára és körülményeire.
Bár a tesztek egy része azzal (is) hirdeti magát, hogy a nap bármely szakában használható, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelnünk, ugyanis ebben a legmagasabb a HCG szintje. Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk folyadékot, mert az "hígíthatja" a vizeletet, így a hormon koncentrációjának szintjét is. Ahogy arra utaltunk már, az időzítés is fontos: érdemes a(z elmaradt) menstruáció napját követő 4-5. napig várni, hogy biztosabb eredményt kaphassunk, de találunk olyan teszteket is, amelyek már az elmaradt menstruáció 1. napjára ígérnek megbízható eredményt.
A normál érzékenységű tesztek mellett ma már vásárolhatunk extra érzékenységű tesztet (ezek általában 10-20 mIU/ml-es érzékenységű tesztek, míg a normál tesztek 25 mlU/ml-től mérnek) is, amely korábban, alacsonyabb HCG szint esetén is jelezheti a fogamzást, ez esetben azonban - ahogy jeleztük is - később érdemes megismételni a tesztelést. A teszteket egyébként felbontás után azonnal használjuk fel - és csak egyszer tegyük ezt.
A tesztek többségét néhány (5-15) másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Azoknak a teszteknek a többsége, amelyek 1 percen, vagy akár 40 másodpercen belül eredményt ígérnek, többnyire megjegyzik, hogy érdemes a más teszteken is feltüntetett 5 percet kivárni, hogy biztos eredményt kaphassunk.
Találunk olyan tesztet, amelyik az orvosi vizsgálat megbízhatóságához hasonló eredményt ígér, és van ma már olyan teszt is, amely a menstruációt megelőző 4. napra, 90 százalékos eredményt ígér, 12.5 mlU/ml-es HCG-koncentrációt is érzékelve.
A tesztek egy teszt és egy kontroll csíkkal jelzik a terhességet: amennyiben megjelenik a kontroll csík a meghatározott időn belül, akkor terhességet jelez a "műszer". Minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy a teszt eredménye valós és tényleg babát várunk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák