Terhesség

Terhességi reflux: így enyhíthetők a tünetek

A kismamák mintegy 80%-a szenved a gyomortartalom nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutásától, vagyis a refluxtól. Most elárulunk néhány életmódbeli tippet, amivel enyhíthetünk a panaszokon!
2018. Július 26.
Terhességi reflux: így enyhíthetők a tünetek

1. Emeljük meg az ágy fejvégét

Egy-egy 15-20 centis kis “téglával” megemelhetjük az ágy lábait, vagy alváshoz használhatunk egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ék alakú párnát is. Fontos, hogy ez utóbbi elég kemény legyen, hogy valódi alátámasztást biztosítson, az ék vége pedig egészen a derékig érjen, hogy az egész mellkast megemelje.

2. Feküdjünk a bal oldalunkon

A bal oldalunkon fekvés csökkenti a savas refluxot, ebben a pozícióban ugyanis a gyomortartalom nagyon nehezen tud a nyelőcsőbe jutni.

3. Aludjunk fotelben

Viccen kívül, egy állítható támlájú fotel kész megváltás lehet. Állítsuk 45 fokos vagy kicsit nagyobb szögbe, és élvezzük a pihenést.

4. Kerüljük az alábbi ételeket, italokat

A kóla, kávé, tea, alkohol, csoki, zsír, citrusfélék mind-mind előidézhetik a kellemetlen panaszokat.

5. Sok kis étkezés

Együnk többször keveset egy nap, a vacsora pedig legyen könnyű és időzítsük a kora esti órákra, és legalább 3 órával lefekvés előtt vacsorázzunk.

6. Ne dohányozzunk

Egyébként is tiltólistás számos ok miatt, de a cigi a refluxot is súlyosbítja.

7. Rágózzunk

A rágózás serkenti a nyáltermelést, a nyál pedig hidrogén-karbonátot tartalmaz, ami semlegesíti a gyomorsavat. A mentolos rágót azonban felejtsük el, válasszunk inkább cukormentes gyümölcsöset.

Kapcsolódó cikkeink terhességi reflux témában: