Terhesség

Terhességi problémák is megelőzhetők szexszel

Az esetek nagy részében egyáltalán nem tiltott a szex a terhesség alatt, sőt ennek még pozitív hatásai is lehetnek a párkapcsolatra, az önbizalomra vagy az önértékelésre. Ráadásul a sperma maga jót tehet a kismama egészségének!
2019. Július 07.
Terhesen is szabad a szex

Egy 2017-es dán tanulmány szerint azok a nők, akik többször “találkoztak” a partnerük spermájával, már a terhességet megelőzően, ritkábban küzdöttek preeklampsziával. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a spermában egy olyan protein, a HLA-G van, mely pozitív hatással van az anyai immunrendszerre. Vagyis, minél több alkalommal lép ezzel kapcsolatba a szervezet, annál jobban felkészülhet a terhesség alatti problémákra.

Hasonló elvek alapján lehet az is, hogy a gyakori szexuális élet és a spermának való kitettség segítségével csökkenthető a terhesség alatti hányinger, émelygés és a reggeli rosszullét. Gordon Gallup amerikai pszichológus teóriája szerint a terhességi hányás oka az is lehet, hogy az embrió, illetve a magzat DNS-e 50 százalékban az apától származik, vagyis az anya szervezete idegen szövetként ismeri fel azt, és erre fokozott immunreakcióval válaszol. Ha az anya szervezete “hozzászokik” a partnere spermájához, annál jobban tolerálja majd az idegen DNS-t.

Az pedig a legtöbb kismama számára jól ismert, hogy a szexnek akár szülésbeindító hatása is lehet, vagyis, megelőzhető vele a túlhordás. Ennek hátterében részben az orgazmus maga áll, részben az intim együttlét alatt felszabaduló oxitocin (mely többek között a szülés során is termelődik a szervezetben). Ugyanakkor a spermában egy prosztaglandinnak nevezett anyag is található, amely a méhnyakra van érlelő hatással.

(via)

Ez is érdekelhet: