Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhességi magas vérnyomás ellen alvás?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. január 30. | Frissítve: 2017. február 5.

Forrás: Medipress

A várandósság alatti alváshiány növeli a magas vérnyomás kockázatát. Ha naponta öt óránál is kevesebbet alszol, kilencszeresére nő a préeklampszia (terhességi magas vérnyomással járó tünetegyüttes) valószínűsége.

Nagyon fontos, hogy eleget pihenj terhesség alatt


Azoknak a terhességük korai szakaszában járó nőknek, akik éjszakánként kevesebb, mint hat órát alszanak, átlagosan 4 higanymilliméterrel volt magasabb a vérnyomásuk, mint kilenc órát alvó társaiknak. Ugyanakkor a túl sok alvás is árthat - derült ki a Sleep folyóirat egyik számából. A terhesség első harmadában tíz óránál többet alvó édesanyák préeklampszia kockázata kétszeresére nőtt.
"A kismamáknak napi hét-kilenc óra alvás javasolható, az ideális a napi kilenc óra. Az ennél több vagy kevesebb alvás már rontja az egészséget" - nyilatkozta Michelle Williams, a Washington Egyetem professzora. "Sokat foglalkozunk a terhesség alatti egészséges életmóddal, ám a terhesség alatti alvásról eddig nem végezünk kutatásokat. Ez az első, ebben a témakörben megjelent közlemény" - tette hozzá.
A kutatásba 2003 decembere és 2006 júliusa között 1272 kismamát vontak be, olyanokat, akik a Seattle-ben működő Swedish Medical Centerbe jártak terhesgondozásra. A kismamák életmódját terhességük 14. hetében kérdőívek segítségével mérték fel. Vizsgálták egészségi állapotukat és alvási szokásaikat is. Terhességük során rendszeresen ellenőrizték vérnyomásukat.
Az alvásidő terhességük első és második harmadában nem befolyásolta a vérnyomásukat. A terhesség harmadik harmadában azonban a hat óránál kevesebbet alvóknak átlagosan 3,72 higanymilliméterrel magasabb volt a szisztolés értékük (a vérnyomás első, magasabb értéke), mint a kilenc órát alvó édesanyáké. Még a 7 és 9 órát alvóké is átlagosan 2.43 higanymilliméterrel magasabb volt, mint a kilenc órát alvó kismamáké. Azoknak, akik tíz óránál is többet aludtak éjszakánként, szintén magasabb volt a vérnyomásuk, átlagosan 4,21 higanymilliméterrel.
Hogy a vérnyomáskülönbségek egészségre gyakorolt hatásait jobban megértsék, megvizsgálták a préeklampszia előfordulási gyakoriságát is - annak ugyanis magzati és anyai életet veszélyeztető következményei is lehetnek. A betegség elfordulási valószínűsége 9,5- szeres emelkedést mutatott a kevesebb mint 5 órát alvók között, és kétszeres emelkedést a több mint 10 órát ágyban töltők között.
A különbségek okait a kutatók sajnos nem keresték. Feltételezhető, hogy az alvás mennyisége befolyásolja a napi alvás-ébrenlét mennyiségét, ami olyan hormoneltéréseket okoz, amelyek kihatnak a vérnyomásváltozásokra is. A cikk rávilágít a terhesség alatti alvás jelentőségére. Dr. Mary Rosser New York-i nőgyógyász a közlemény kapcsán azt tanácsolja: "Segítsünk a kismamáknak, hogy eleget pihenhessenek. Kerüljék a koffeinfogyasztást, mert az befolyásolja az egészséges alvásritmust, és tudatosítsuk bennük, hogy kismamatorna után még jobban lehet aludni." Hát rajta kismamák, mozgásra fel!
Animáció: HáziPatika.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák