Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhességi komplikációkat okozhat az alvási apnoe

Címkék:

alvási apnoe

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 1. | Frissítve: 2017. június 2.

Forrás: Medipress

Azok a várandós nők, akik alvási apnoéval küzdenek, nagyobb arányban vannak kitéve a terhesség alatt fellépő komplikációknak.

Terhességi komplikációkat okozhat az alvási apnoe

Illetve általában hosszabb kórházi tartózkodásra, esetenként intenzív ellátásra is szorulnak, mint azok, akiknek nincsenek ilyen problémáik.
Amint arról a kutatást vezető dr. Ghada Bourjeily, a Brown Egyetem munkatársa beszámolt, az alvási apnoe kapcsán a legtöbben idősebb férfiakra gondolnak, ám a jelenség ugyanígy érintheti a várandós nőket is, akiknél a kilenc hónap alatt számos testi változás jelentkezik. Az alvási apnoe az alvás közben fennálló légzési nehézséget jelenti, amely egy éjszaka során akár százszor is jelentkezhet, ezáltal az agy és a többi szerv hosszabb időn keresztül oxigén nélkül marad.
A mostani vizsgálat során 1,5 millió amerikai nő egészségügyi dokumentációját tekintették át, akik 2010 és 2014 között várták gyermeküket, és akik közül kevesebb, mint egy százaléknál állapítottak meg alvási apnoét. A vizsgálat kimutatta, hogy miután minden egyéb kockázati tényezőt figyelembe vettek, az alvási apnoe még mindig háromszoros mértékben megnövelte annak a kockázatát, hogy a kismama intenzív ellátásra szorult, illetve a kórházban tartózkodás hossza is öt napra nőtt az átlagos hárommal szemben.
Az alvási apnoe hatására több mint ötszörösére nőtt a tüdőben előforduló ödéma jelentkezése, 3,6-szorosára pedig a szívbetegség előfordulása, emellett több mint kétszer olyan valószínűséggel került sor méheltávolításra is.
Az összefüggések okát egyelőre még kutatják a szakemberek, de addig is azt tanácsolják minden várandós nőnek, hogy igyekezzenek egészséges szinten tartani a súlyukat, ha pedig a párjuk arra panaszkodik, hogy horkolnának, vizsgáltassák ki magukat, hogy nem áll-e fenn náluk alvási apnoe. Ha kiderül, hogy igen, megfelelő kezelésekkel számos későbbi problémát lehet megelőzni.
A vizsgálat részleteiről az Amerikai Mellkasi Társaság washingtoni konferenciáján számolnak be a kutatók az érdeklődőknek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések