Terhesség

Terhességi gondok, amikről nehéz beszélnünk

A várandósság kilenc hónapja maga a csoda, ám mint mindennek, a babavárásnak is lehetnek kellemetlen velejárói, amikkel nem feltétlenül büszkélkedünk.
2020. Szeptember 08.
Terhességi gondok, amikről nehéz beszélnünk (fotó: Getty Images)

Az áldott állapot számos jelentős változást okoz testünkben, kívül és belül egyaránt. Ezek sokszor fantasztikusak, gondoljunk csak a gömbölyödő pocakra, a terhességi hormonok okozta “ragyogásra” vagy a dús, erős hajkoronára. Igen ám, de testünkben hatalmas változások zajlanak, és ez bizony gyakran vezethet kisebb-nagyobb kellemetlenséghez is.

Vannak dolgok, amelyekkel kalkulálunk a teherbe eséskor. Tudjuk, hogy megnő majd a pocakunk, számítunk a reggeli rosszullétekre és azt is tudomásul vesszük, hogy minden bizonnyal jó néhány kilóval többet mutat majd a mérleg a kilencedik hónap végére. Ám a várandósságnak vannak áldatlan velejárói is, amikről nem nagyon hallunk, hiszen senki sem teregeti ki szívesen a “szennyest”, például az alfelén zajló érdekes fejleményekről, vagy arról, hogy épp milyen kínos helyzetbe került egy váratlan szellentés miatt.

Habár nem szívesen beszélünk a terhesség alatti kellemetlenségekről, azt fontos tudnunk, hogy a legtöbb ilyen probléma átmeneti, és a szülés után, a felfokozott terhelés elmúltával és a hormonháztartásunk helyrebillenésével legtöbbször el is búcsúzhatunk tőlük.

1. Ott is szőrösödünk, ahol eddig soha

A terhesség során termelődő hormonok – és a terhesvitaminok – csodát tudnak művelni az ember hajával és körmeivel. De ahogy a hajunk megerősödik, hamarosan arra is rá kell eszmélnünk, hogy ezzel egyenes arányban a szőrnövekedésünk is igencsak felgyorsul, sőt olyan helyeken is kiszőrösödhetünk, (például arcon, vagy a köldököt és a szeméremdombot összekötő területen) ahol korábban nem is feltételeztük volna, hogy vannak szőrtüszőink.

2. A puffadás és a váratlan szellentések mindennapjaink részévé válnak

A várandósság alatti fokozott gázképződésről szinte minden anyukának vannak jobb, rosszabb emlékei. Kedvezőbb esetben csak a puffadás okoz gondot, annál kínosabb történet, ha például a munkahelyen nem sikerül visszafogni egy-egy “galambot”. Igazából nincs miért szégyenkeznünk, ez ugyanis az állapot természetes “hozadéka”. A gázképződés a várandósság során lelassult emésztés egyik kellemetlen velejárója, melyet az egyik fontos terhességi hormon, a progeszteron okoz. Ez a hormon ugyanis ellazítja a test simaizom szöveteit, beleértve a gyomor-bél traktust is, ezáltal lassítja a tápanyagok áthaladását a tápcsatornán, így azoknak több idejük van arra, hogy bekerülhessenek a kismama véráramába és így eljuthassanak a babához.A gázosodást csökkenthetjük, ha a testmozgást – természetesen állapotunknak megfelelő mértékben – megtartjuk mindennapjaink részeként. Egy jó séta, vagy egy kismamatorna után garantáltan beindul a bélmozgás is, és így kevésbé reked meg a szervezetünkbe jutott táplálék. Fontos odafigyelnünk arra is, hogy milyen típusú élelmiszerekre reagálunk leginkább puffadással. A hüvelyesek (bab, borsó, lencse), a karfiol, a brokkoli, a szénsavas italok, sőt, sokaknál a tejtermékek is fokozott gázképződést okozhatnak. Ha ezeket átmenetileg kiiktatjuk az étrendünkből vagy csak visszafogott mennyiségben fogyasztjuk őket, úgy megkímélhetjük magunkat a nem kívánt gázok okozta panaszok egy részétől.

3. Kellemetlen vizeletcsepegést is tapasztalhatunk

De nem csak a bélgázok visszatartása okozhat problémát, nagyon gyakran alakulhat ki vizeletszivárgás vagy vizeletvisszatartási gond is a kilenc hónap során. Bizony a fokozott terhelés odalent próbára teszi a medencefenék izmait, illetve a gyakran a kismama húgyhólyagján rugdalózó magzat sem segíti elő a vizelet sikeres visszatartását. Míg az első hónapokban a gyakori pisiléstől mászhatunk a falra, úgy a véghajrában már a tüsszentéskor, köhögéskor, hirtelen felálláskor, vagy nagy kacagáskor fellépő vizeletszivárgás okozhat kellemetlen pillanatokat számunkra.A várandósság alatt kialakult inkontinencia az olykor-olykor néhány csepptől egészen a komolyabb “bepisilésig” terjedhet. A probléma kiváltó oka pedig a leggyakrabban az, hogy az egyre növekvő méh nemcsak, hogy nagy nyomást gyakorol a területre, de át is rendezi odabent a dolgokat, többek közt a húgyhólyagot és a húgyvezeték helyzetét is. Erre azon a kismamák szervezete, akik gyengébb medencefenéki izomzattal, esetleg mindemellett túlsúllyal is küzdenek, vizelet-visszatartási panaszokkal reagálhat.A vizelet-visszatartási problémák ellen sikeresen védekezhetünk a medencealapi izmok megerősítésére szolgáló úgynevezett Kegel gyakorlatok (intimtorna) végzésével. A kellemetlenségeket tisztasági betét használatával, és a gyakori tisztálkodással is enyhíthetjük. Fontos, hogy semmiképpen se fogyasszunk kevesebb folyadékot azért, mert esetleg terhességi inkontinenciával küzdünk, ugyanis a magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen az édesanya megfelelő napi folyadékbevitele.

4. A tisztasági betét válhat az egyik legjobb barátunkká

A kismamák szervezetében megindult hormonális változások hatására megváltozik a hüvely PH értéke, és ez teret enged a különféle gombás és bakteriális fertőzéseknek. Testünk úgy védekezik ez ellen, hogy maximumra kapcsolja a hüvelyváladék termelését. A megnövekedett mennyiségű és gyakran egészen szokatlan színű és állagú hüvelyváladéktól nem kell megrettennünk, ez az állapotunk természetes velejárója.Arra azonban mindenképp érdemes odafigyelnünk, ha a folyás színe szürkés vagy zöldes színű, állaga túrószerű, esetleg ha szaga erőssé és kellemetlenné válik, illetve ha mindemellett égő, viszkető érzést tapasztalunk a hüvelybemenet környékén. Ezek a jelek gombás vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak, melyek kezelése a terhesség alatt elengedhetetlen. Mielőtt azonban házi gyógymódokkal látnánk neki a “tűzoltásnak”, mindenképp konzultáljunk nőgyógyászunkkal, hogy állapotunknak megfelelő és a terhesség alatt is biztonsággal használható készítményeket kapjunk.A komfort érzetünket az alsóneműnk (lehetőleg pamut) naponta többszöri cserélésével illetve légáteresztő tisztasági betét használatával biztosíthatjuk. A fokozott váladéktermelődés ellen hüvelyzuhanyt, hüvelyöblítést, irrigálást alkalmazni a terhesség alatt ellenjavallt. A hüvelyváladék mennyisége szülés után, a hormonok visszaállásával és a hüvely regenerálódásával újra normális lesz.

5. Az aranyeres panaszok okozta fájdalommal is meg kell birkóznunk

A régi idők orvosai az altáji csomókból ürülő vért úgy fogták fel, hogy azzal más betegségek anyaga is eltávozik, így azokat, akik ilyen tüneteket produkáltak szerencsésnek tartották, ebből az elnevezés: “aranyér”. Manapság mindennek nevezhetjük magunkat csak szerencsésnek nem, amikor felbukkannak az aranyeres panaszok.A terhes nők akár 50%-ánál is jelentkezhetnek a végbélben és annak környékén megjelenő duzzadt erek, melyek a terhesség alatt megnövekedett vérmennyiség, illetve a táguló méh nyomásának, valamint a székrekedés miatti erőlködés következményeként kitüremkednek, begyulladnak. Az aranyeres problémák – mint a viszketés, a fájdalom, esetleg a vérzés – megkeseríthetik a kismamák mindennapjait. Szerencsére kifejezetten az ilyen panaszokra kifejlesztett krémmel, megfelelő táplálkozással, életmóddal, higiéniás szabályok betartásával enyhíthetünk a panaszokon.Az aranyérbetegséget megelőzhetjük ha odafigyelünk a rendszeres folyadékbevitelre, rostban gazdagon táplálkozunk, és igyekszünk elkerülni az erőlködést székletürítéskor. Próbáljunk meg sokat mozogni és kerüljük a hosszan tartó, egy helyben üldögélést, ugyanis azzal is extra terhelésnek tesszük ki a medencefenék izomzatát.

6. Visszerek akár egészen váratlan helyeken is felbukkanhatnak

A várandósság hónapjaiban tapasztalható vérbőség, a hormonális változások sőt gyakran a megnövekedett testsúly és a mozgásszegény életmód hatására is visszavezethető a visszerek kialakulása.Ahogy kisbabánk odabent egyre nagyobb lesz, úgy a méhünk egyre jobban préseli gerincünk felé a hasi fő vénánkat, ezáltal csökkentve a vér megszokott visszaáramlását a szív felé. Ráadásul a terhességi hormonoknak köszönhetően a vénák fala kevésbé rugalmas, sőt még a vénabillentyűk működése is romlik. Azáltal hogy a vér nem tud a megszokott módon keringeni, az alsó végtagokban pangás alakul ki, s ez okozhatja a kismamák által jól ismert nehéz láb érzését.A visszerek ráadásul nemcsak a lábunkon alakulhatnak ki, hanem testünk alsó régiójában szinte bárhol megjelenhetnek. Kismamáknál gyakran előfordulnak a hüvely és a szeméremdomb környékén.Vigasztalhat bennünket, hogy a terhesség alatt kialakult visszerek állapota a legtöbbször jelentősen javul a szülés után. A terhesség alatt nem végezhető semmilyen visszérműtét vagy gyógyszeres kezelés, mert az árthatna a baba egészségének, de a tüneteket enyhíthetjük például kompressziós harisnyanadrág viselésével, hideg-meleg váltózuhany alkalmazásával, gyakori sétálással vagy az úgynevezett vénás torna (mely gyógytornásztól könnyedén megtanulható) gyakorlásával is.