Terhesség

Terhességi cukorbetegség nyáron – ezekre ügyelj!

A nyári kánikula mindenkit megvisel, hát még a kismamákat és a krónikus betegséggel élőket!
2021. Július 28.
Terhességi cukorbetegség nyáron Fotó: Getty Images

Nem csoda, hogy a nagy meleg a terhességi cukorbetegséggel küzdőkre extra terhet ró, hiszen mind a diabétesz, mind a várandósság miatt az illető kevésbé tűrheti jól a magas hőmérsékletet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott arról, hogy vajon mi mindenre érdemes figyelniük ilyenkor a kismamáknak.

Nyár és hipoglikémia

A nyári nagy melegben a legnagyobb veszélyt a hipoglikémia jelenti, vagyis az az állapot, amikor a vércukor szintje a normál mennyiség alá csökken (kevesebb, mint 3,8 mmol/l). Ez a nyári hónapokban gyakrabban fordulhat elő, hiszen a fokozottabban működő anyagcsere, a magas hőmérséklet, a leégés, több testmozgás, kevesebb szénhidrát, dehidratáció és a magas páratartalom miatt könnyebben leeshet a glükóz szintje.

Hipoglikémia tünetei:

  • Szédülés/ájulás
  • Hányinger/hányás
  • Izzadás
  • Remegés
  • Beszéd-és látászavar
  • Fejfájás
  • Igyon, igyon, igyon

Nyáron mindenkinek jobban kell ügyelni a megfelelő hidratálásra, és ez a terhességi diabétesszel küzdőkre fokozottan igaz! A cukorbetegeknél már egy kezdődő dehidratált állapot is befolyásolja a vércukor szintjét, hiszen ilyenkor a vér térfogata csökken, ráadásul ekkor a szervezet vazopresszin nevű hormont termel, melynek hatására a vesék visszatartják a vizet, valamint a vércukor mennyiségét megemeli. Fontos, hogy lehetőleg vizet fogyasszon, ne pedig kávét vagy hideg teát, hiszen ezek vízhajtó hatással bírnak. Alkohollal se csillapítsa a szomját, hiszen ezek egyrészt sok cukrot tartalmazhatnak, másrészt a vércukorszint ingadozását is okozhatják (egyesek megemelik, másik csökkentik a glükóz mennyiségét).

Egyél többször keveset

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát kell követniük. Nem csak túl nagy mennyiségű szénhidrátot, de túl keveset sem szabad enni, hiszen akkor könnyen leeshet a vércukra! Az sem mindegy, hogy milyen időpontban étkezünk és lassan vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk A kánikulában sokan kevésbé éheznek meg, ám ha cukorbeteg (főleg, ha babát vár és inzulinos is), akkor fontos ügyelnie arra, hogy megfelelő mennyiséget vigyen be – tanácsolja dr. Porochnavecz Marietta.

Vigyázz a hőkimerüléssel

A hőkimerülés az az állapot, ami a szervezet kóros válasza a hőségre. Ilyenkor a só- vagy a vízháztartás szenved zavart. Tünetei közt izzadás, sápadtság, erős szívverés, hányinger és zavartság léphet fel, és nagy veszélye, hogy könnyen csaphat át akár életveszélyes hőgutába. A cukorbetegek sajnos hajlamosabbak erre az állapotra, így a legmelegebb órákban tartózkodjon árnyékos, hűvösebb helyen, sokat igyon, viseljen kalapot és használjon magas faktorszámú naptejet!

Tárold megfelelően az inzulint

Az inzulin igen hőérzékeny, sem a túl meleg, sem a túl hideg nem tesz jót neki. Éppen ezért sose érje közvetlen napfény, és vigyázz a hűtésénél arra, hogy ne érjen hozzá jéghez, jégakkuhoz!

Ezek az inzulin károsodásának jelei

  • Az inzulin “szemcsésnek” tűnik, az üveg oldalához ragadhat
  • Zavarossá válik
  • Az erős napfénynek kitett inzulin színe barnássá válik

Amennyiben ezeket tapasztalod, ne használd fel a készítményt!

Személyre szabott terápia

Nagyon fontos, hogy a terhességi cukorbetegek megfelelő terápiában részesüljenek. Enyhébb esetben elegendő lehet az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha kell, akkor inzulinkezelés indokolt. Mivel nyáron magasabb a “hipózás” esélye, ezért fontos, hogy a kismamák gyakrabban mérjenek vércukorszintet, és ha biztosabbnak érzik, úgy telediabetológiával szorosabb kapcsolatban maradhatnak 2 konzultáció között kezelőorvosukkal. 

Forrás: Cukorbetegközpont