Terhesség

Terhességi cukorbetegség: mindig kell inzulin?

A terhességi cukorbetegség veszélyes állapot, mely kezelés nélkül igen negatív hatást gyakorol a babára és az kismamára is. Éppen ezért fontos komolyan venni és szigorúan betartani az orvos, dietetikus utasításait.
2020. Január 13.
Terhességi cukorbetegség - mindig kell inzulin? (fotó: iStock)

A cukorbetegség fennállása sokaknál egyet jelent az inzulin adásával, ám dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa elárulta, nem minden várandós nőnek van rá szüksége.

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Terhességi cukorbetegségnek – gestacios diabetesnek- azt az állapotot nevezzük, amikor a diabetesre várandósság során derül fény. Fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű terápiában részesüljön, mivel komoly gondokat okozhat mind a kismamánál, mind a magzatnál, ráadásul a baba későbbi életére is hatással van.

A terhességi cukorbetegség megnöveli a terhességi toxémia, a HELLP syndroma (vörösvértestek szétesése, az emelkedett májenzimek, alacsony vérlemezkeszám) kialakulásának esélyét, ráadásul a magasabb vércukorszint miatt a kismama hajlamosabbá válik különböző fertőzésekre is.

A betegség továbbá vetélést, koraszülést is eredményezhet, vagy a baba nagyobb súllyal születhet, ami szülési komplikációkat vonhat maga után, ráadásul a születés után könnyen hipoglikémiás állapotba is kerülhet, és nagyobb eséllyel lép fel sárgaság is.

Gyógyszer, inzulin vagy életmódterápia?

A cukorbetegség általános terápiája történhet gyógyszerrel és/vagy inzulinnal, illetve életmód terápiával (mozgás, diéta). Terhesség során gyógyszert nem szabad alkalmazni, mivel átjut a placentán, így a kismama számára csakis az inzulin adása nyújthat megoldást. De vajon erre mindenképp szükség van?

“Akár gestacios diabetesről, akár “egyszerű” 2-es típusú cukorbetegségről van szó, az elsődleges kezelési módszer mindkét esetben az életmódterápia. Ez személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent. Amennyiben a kiinduló értékek megkívánják, vagy ha önmagában az életmódváltás nem bizonyult elegendőnek, akkor kell kiegészítésnek az inzulin”- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Hozzátette, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inzulinra akkor van szükség, ha egy hetes megfelelő diéta ellenére az éhomi vércukorszint magasabb mint 5,5 mmol és/vagy az 1 órás étkezés utáni vércukorszint meghaladja a 7,0 mmol/l-t.

Szoros kontroll, megfigyelés, utánkövetés

Amennyiben valakinél terhességi cukorbetegséget állapítanak meg, nagyon fontos a szorosabb nőgyógyászati ellenőrzés (ekkor veszélyeztetett terhessé válik a kismama), valamint a rendszeres diabetológiai kontroll. A kismamának otthonában gyakran meg kell mérnie a vércukorszintjét (reggel, éhomi állapotban, majd étkezések előtt és után is, valamint lefekvés előtt), vizelet tesztcsíkkal ellenőriznie a vizelete keton szintjét, és be kell tartania a dietetikus által meghatározott étrendet. Nagy könnyebbséget jelent számukra a telediabetológia, mellyel két vizit közt is szorosabb orvos-beteg kapcsolatot lehet fenntartani, így a kismamák még nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Dr. Porochnavecz Marietta felhívja a figyelmet arra, hogy bár a szülés után a vércukorszint a legtöbbször rendeződik, ám diabetes szempontjából az érintett fokozott rizikócsoportba fog tartozni. Éppen ezért eleinte évente, majd később 2 évente szükséges OGTT és Hba1c vizsgálaton részt venni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Cukorbetegközpont