Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhességi álmatlanság: mit tehetsz ellene?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. február 12.

Forrás: babaszoba.hu

Számos tényező okozhat terhességi álmatlanságot, beleértve a hányingert, a gyomorégést és a szorongást. Itt van minden, amit tudnod kell a tünetekről és a hatékony kezelési lehetőségekről minden trimeszterben.

Az émelygéstől és a hátfájástól a duzzadt bokákig, lábakig és ujjakig a leendő édesanyák számtalan furcsa (és kellemetlen) terhességi tünetet tapasztalnak. Ezek főként a hormonfolyamatok melléktermékei, és persze annak a következményei, hogy egy egész emberi lény nő a szervezetükben. Bár a reggeli rosszullét a leggyakoribb panasz (legalábbis az első trimeszterben), van egy másik probléma, amellyel sokan szembesülnek, ez pedig a terhesség-okozta álmatlanság - írja a Parents.com.
"A terhességi álmatlanság azt jelenti, hogy a terhesség alatt az illető nem tud aludni vagy jól aludni, különösen azoknál van ennek jelentősége, akiknek amúgy, a terhesség előtt nem volt alvásproblémájuk" - mondja Jill Purdie, az atlantai Northside Women's Specialists orvos igazgatója.
Terhességi álmatlanság: mit tehetsz ellene? (Fotó: Getty Images)

Mi az a terhességi álmatlanság?

"A terhességi álmatlanság jellemzően elalvási nehézségekkel, gyakori éjszakai ébredéssel és a mélyalvás hiányával jár" - mondja az alvás-specialista. De mikor kezdődik az álmatlanság a terhesség alatt?
Míg a terhesség által kiváltott álmatlanság a terhesség bármely szakaszában előfordulhat, a legtöbb embernek a harmadik trimeszterben lesznek alvászavara. Ez részben a növekvő testméretnek köszönhető. Minél nagyobb a baba, annál nehezebb enni, mozogni és lélegezni. De a kedvetlenség és az álmatlanság az első trimeszterben is elkezdődhet, köszönhetően a reggeli rosszullétnek és szorongásnak.

Mi okozza a terhességi álmatlanságot?

A terhesség alatti álmatlanságnak számos lehetséges oka lehet. Egyes okok a terhesség gyakori tüneteihez (mint például hányinger, gyakori vizelés, magzati mozgások és a kényelmes testhelyzet megtalálásának nehézségei) kapcsolódnak. De olyan mentális egészségügyi problémák, mint például a szorongás és a depresszió szintén vezethetnek ide. Az olyan súlyosabb probléma, mint az obstruktív alvási apnoe a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás miatt kezdődhet vagy súlyosbodhat, különösen egy olyan anyánál, aki a terhesség kezdetén indult hízásnak.

Káros-e az álmatlanság a terhesség alatt?

Míg a terhesség okozta álmatlanság nem különösebben káros rád vagy a babádra, számos más problémát, például depressziót és a szorongást okozhat. Ezenkívül növelheti a terhességi cukorbetegség, a koraszülés és/vagy az elhúzódó szülés kockázatát.

Hogyan kezelheted a terhességi álmatlanságot?

A terhesség okozta álmatlanság kezelésére az első lépés az ok azonosítása. "Az émelygés és hányás vagy a terhességi gyomorégés és hátfájás kezelése sokak számára hasznos lehet" - mondja a szakértő. "De fontos az is, hogy állandó lefekvés előtti rutint alakítsunk ki."  
Ügyelj arra, hogy elegendő mennyiségű vizet igyál, és korlátozd a koffeinbevitelt! Egy (vagy inkább két) órával lefekvés előtt hagyj ott minden képernyőt, mivel a túl sok kék fény csak ront a helyzeten. Kerüld a gyomorégést okozó ételeket, különösen az esti órákban, és tartsd hűvösen a szobát! Meg kell találnod egy kényelmes alvási pozíciót is - általában az a legjobb, ha az oldaladon fekszel, hajlított térddel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések