Terhesség

Terhesség: mit kell tudni a progeszteronról?

A progeszteront általában a terhességet elősegítő hormonként, vagy "terhességi hormonként" ismerik, a szerepe miatt a fogamzás ideális környezetének megteremtésében, és a terhesség korai szakaszában.
2021. Október 14.
Terhesség: mit kell tudni a progeszteronról? (Fotó: Getty Images)

Mielőtt egy nő teherbe esne, a progeszteron segíti felkészíteni a méhet a beágyazódásra. A peteérést (ovuláció) követően sárgatest képződik a petefészekben. A sárgatest progeszteront termel, egészen addig, amíg az első trimeszter vége felé a méhlepény át nem veszi ezt a feladatot.

Termékenységi kezelés esetén, illetve ha egy nőnél nem termelődik elegendő progeszteron hormon, a progeszteron pótlását írhatja fel a kezelőorvos.

Mi a szerepe a progeszteronnak a terhesség előtt?

A progeszteron szintje csökken a menstruációs ciklus során, ami fáradtságot és lassultságot okozhat. A ciklus follikuláris szakaszában a progeszteronszint emelkedik, hogy felkészítse a testet a fogantatásra. A hormon elősegíti a tüszők fejlődését a petefészkekben, és megvastagítani a méhnyálkahártyát, hogy támogasson egy lehetséges terhességet.

Az ovuláció után a luteális szakasz következik, ami a következő menstruációig tart. Ebben a fázisban kezd a sárgatest progeszteront termelni. A hormon szintje tovább fog emelkedni, ha a nő teherbe esett, vagy csökkeni fog, amikor a méh készül a következő menstruációra.

A progeszteron hatással van a mellszövetre is, emiatt vannak, akik PMS-tünetként a mellek érzékenységét tapasztalják. A progeszteron azért stimulálja a mellszövetet a luteális szakaszban, hogy az esetleges terhesség alatt felkészítse a melleket a tejtermelésre és a szoptatásra.

Átlagos progeszteron tartományok

A progeszteron szintjét nanogramm/milliliterben (ng/ml) mérik. A sztandard progeszteron vérvizsgálati tartományok:

  • 0,1-0,7 ng/ml a menstruációs ciklus follikuláris szakaszában
  • 2-25 ng/ml a menstruációs ciklus luteális fázisában
  • 10-44 ng/ml a terhesség első trimeszterében

Az eredményeket befolyásolhatják olyan tényezők, mint az életkor, az egészségi állapot, a korábbi egészségügyi problémák.

A progeszteron szerepe az egészséges terhesség fenntartásában

A progeszteron szerepe felerősödik a fogantatástól a terhesség 10. hetéig – amikor a méhlepény veszi át a progeszterontermelést a terhesség idejére. A progeszteron gyulladásgátló hatású, ezért segít védeni a vetéléstől és a koraszüléstől.

Azoknak, akiknek alacsony a progeszteronszintje, a várandósság alatt írhatnak fel progeszteronpótlást.

Milyen tünetei lehetnek az alacsony progeszteronszintnek?

A progeszteron az ösztrogén fontos segítőtársa a fogamzóképes években. Azoknak, akiknél alacsony a progeszteron szintje, nehézségeik lehetnek a teherbeeséssel, illetve az egészséges várandósság fenntartásával.

Könnyű figyelmen kívül hagyni az alacsony progeszteronszint jeleit, mielőtt próbálnánk teherbe esni. A következő tünetek utalhatnak rá:

  • migrén és fejfájás
  • szabálytalan menstruációs ciklus
  • hangulatzavarok, például szorongás és depresszió

Ezek a tünetek önmagukban nem feltétlenül utalnak alacsony progeszteronszintre, de érdemes beszélni a kezelőorvossal, ha a fentiek bármelyikét magyarázat nélkül tapasztaljuk.

Mivel az ösztrogén és a progeszteron hatással vannak egymásra, az alacsony progeszteronszint azt jelenti, hogy az ösztrogén szintje túl magas. A megnövekedett ösztrogénszint okozhat:

  • csökkent szexuális vágy
  • hangulatingadozás vagy a PMS tünetek súlyosbodása
  • szabálytalan/erős vérzés
  • miómák
  • súlygyarapodás
  • epehólyag problémák

Forrás: verywellfamily.com