Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: milyen alvási póz ajánlott?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2017. december 28. | Frissítve: 2021. szeptember 1.

Forrás: HáziPatika.com

Terhesség alatt a jól megválasztott alvási pozíció segít elkerülni például a gyomorégést és más egészségügyi problémákat is kiküszöbölhetünk azzal, ha jó alvási pózt választunk.

Terhesség: milyen alvási póz ajánlott?
Főleg a terhesség végén, amikor már nagy a has, egyre nehezebb jól aludni. Mindenkinek a saját alvási pozícióját érdemes megtalálni, de vegyük sorra, hogy melyik alvási póz mit támogat és mit nem.

Háton alvás

Ezt az alvási pózt tartják az orvosok a legegészségesebbnek, méghozzá azért, mert ez a legjobb a nyaknak és a gerincnek. A legegészségesebb a háton alvás akkor, ha párna nélkül alszunk, ekkor ugyanis a nyak valódi nyugalmi helyzetbe kerül. Az arcot is szabadon éri a levegő háton alváskor, ez pedig a ráncok ellen hatásos.
A horkolás azonban sokkal gyakoribb háton alváskor és az alvási apnoe is. Terhesség alatt a háton alvás során nyomás nehezedik a hát alsó részére, ezért nem igazán ajánlott így aludnod, ha babát vársz.

Oldalt alvás

A legtöbb ember oldalt alszik, terhesség alatt a legjobb, ha a bal oldaladon fekszel, mert ez a póz javítja a vérkeringést, ami jót tesz a magzatnak és anyának is. A bal oldalon alvás a gyomorégés és a reflux ellen is ajánlott.
Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy sokan a karjukat a fejük alá téve alszanak, ez pedig karzsibbadáshoz vezethet, elszorítva az ereket. A váll- és nyakizmok ellazulásának sem ez a legjobb alvási pozíció.

Hason alvás

Nem sok előnye van a hason alvásnak, talán csak a horkolás enyhítése. Terhesség alatt kivitelezhetetlen és kellemetlen, nem is szoktak így aludni a kismamák. Összenyomja a gerincet, nem segíti az ellazulást, hátfájást okoz.
Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti alvás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések