Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség: mi történik az első 9 hétben?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. október 18. | Frissítve: 2021. augusztus 26.

Forrás: babaszoba.hu

Izgalmas időszak, hiszen épphogy megtermékenyült a petesejt, máris egy fontos szakasz veszi kezdetét. Ekkor fejlődnek ki a belső szervek és a testrészek.

Terhesség: mi történik az első 9 hétben?
A megtermékenyülés utáni rövid, de fontos időszakot, az első kilenc hetet az embrionális időszaknak nevezzük. A megtermékenyülés után a méh nyálkahártyája megvastagodik és a beágyazódás a megtermékenyülés utáni 12.napi be is fejeződik.
A hólyagcsíra belső sejtjeiből fejlődik ki az embrió, a külső sejtekből pedig - amelyek bemélyednek a méh falába - kialakul a méhlepény. A hólyagcsíra falából kialakul a korion vagy más néven külső magzatburok, a belső rétegéből pedig az amniozsák, ami védi az embriót, körülöleli.
Az ötödik hétre az embrió akkora, mint egy szezámmag.
Az embrió agya és a gerincvelő láthatóvá válik az áttetsző bőrön át. Ez idő alatt kialakul a keringési rendszer és elkezd verni a szív.
Az embrió egy apró ebihalra hasonlít.
Rajzolja a tápanyagokat és az oxigént az újonnan kialakított placentán egy köldökzsinórt.
A kilencedik hétig, ahogy az embrióból magzat lesz, eltűnik az embrionális farok. Az embrió minden egyes nappal egyre inkább elnyeri emberi formáját: kialakulnak a végtagok és ujjak, az orr, a száj- és a szemkezdemények, és az apró fülkezdemények is.
Az időszak végére az embrió akkora, mint egy szőlőszem.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések